ДНЕС

За кои хора ваксинацията не се препоръчва?

Хората с придружаващи заболявания, с наднормено тегло и на възраст над 50 г. трябва да се ваксинират. Тези, които имат автоимунни заболявания, трансплантираните и бременните – да изчакат. Тази препоръка отправи хематологът д-р Чавдар Ботев пред Нова.

„Имаме едно заболяване, при което 74% успяват да се излекуват вкъщи, 14% – в болница, 2% се нуждаят от интензивни грижи, а смъртността е 5%. Освен това изследване сред 100 души в Германия показва, че 60% имат увреждане на сърцето, след като са преболедували коронавируса. Установява се и увреждане на бъбреците и на други органи. А при по-тежко болните, 40% може да развият автоимунни заболявания. Това е клиничната картина. От друга страна имаме ваксини, които на практика бяха разработени много бързо – за около година. Предишната най-бързо разработена ваксина отне 4 г.“, обясни д-р Ботев.

Той разказа за опити върху мишки, които са били ваксинирани с 4 различни ваксини за SARS. Изследванията показали, че след заразяване ваксинираните мишки развили странични ефекти, които не биха се проявили, ако преболедуват вируса без имунизация.

Относно ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ д-р Ботев посочи, че доза от първата е 30 микрограма, а от втората – 100.

„В САЩ вече има искане „Модерна“ да намали наполовина дозата си, защото се е установило, че при хората от 18 до 50 г. половин доза е достатъчна и върши работа. При по-възрастните хора е нужно да се използва по-голяма доза“, обясни д-р Ботев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top