ТРИБУНА

Инфекционист: Малките ученици не трябваше да бъдат затваряни

„Началните класове в училище и детските градини не трябваше да бъдат затваряни“, заяви пред БНР д-р Валери Велев, инфекционист от детското отделение на Инфекциозната болница в София. Той обясни, че според публикации в реномирани научни списания децата до 10-годишна възраст най-малко предават вируса, независимо дали имат вирусен товар:

„Това, че те са безсимптомни – не кихат и не кашлят, т.е. не изхвърлят във въздуха аерозоли и капки – прави предаването от тях недостатъчно ефективно“, заяви той.

По думите му най-важно е редовното проветряване на пространствата, в които децата ще прекарват по-дълго време в училище и в детската градина.

Според д-р Велев връщането на децата в училищата няма да попречи на ваксинационната кампания: „Не мисля, че едното има общо с другото. кампанията трябва да набира скорост и лекарите и учителите да бъдат ваксинирани, за да могат спокойно да си вършат работата. Аз съм се записал в списъка на нашата болница, за да бъда ваксиниран“.

Той беше категоричен, че ограничителните мерки дават видим резултат. Неговата прогноза е за леко покачване на броя на заразените след около 2-3- седмици заради „бурното празнуване около Коледа и Нова година. По думите му това ще доведе до нов натиск върху здравната система, но медикът изказа надежда силата на този натиск да много по-малък от този през ноември и декември“

С около 50% е намалял натискът в детското отделение на Инфекциозната болница в София, а и в други болници е така“, добави д-р Велев и уточни, че състоянието на приетите деца не е толкова застрашаващо живота им, но те са приети в болница, защото родителите им са болни и не могат да се грижат за тях, а някои от родителите са заедно с децата си в отделението.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top