ТРИБУНА

Ето датата, на която ще започнем да пазаруваме с евро

Шефът на БНБ обяви датата, на която ще започнем да пазаруваме с евро в България

Банковият сектор е добре подготвен. Ако се погледнат данните, ще се види, че нещата не са много по-зле от преди началото на кризата, каза увери Радев

Банковият сектор е стабилен. Това коментира пред Дарик радио шефът на БНБ Димитър Радев

„Безпрецедентна“ е думата на 2020 година, според управителя на Българската народна банка Димитър Радев.  Бях изненадан от ковид, но не бях изненадан от влизането ни в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз, каза Радев.

Той коментира и отражението на коронавируса, което, според него, е върху по-високите държавни разходи и по-големия държавен дефицит. Тези, които работиха в сферата на услугите понесоха големи загуби, каза шефът на БНБ.

По думите му, мерките, които бяха въведени още през месец март – за над 9 милиарда лева, са предприети именно, за да може банките да посрещнат рисковете и през 2021-ва.

А една от задачите е била да не се намалява капацитетът на банковия сектор да отпуска кредити. Само преди 2 месеца не очаквахме втората вълна на коронавируса, посочи Радев.

Той обяви, че банковият сектор е добре подготвен. Ако се погледнат данните, ще се види, че нещата не са много по-зле от преди началото на кризата.

Има две основни групи от мерки, които се следват, както глобално, така и у нас.  Едната група мерки е за по-високи фискални разходи, като тези мерки се провеждат се от страна на правителствата. Втората група мерки е свързана със стимулиращата парична политика, като тези мерки се провеждат от централните банки.

Първи януари 2024-та е датата, на която най-вероятно българите ще започнат да пазаруват с евро, прогнозира шефът на БНБ. По думите му, влизането на страната ни в ERM 2 ще ускори процеса на реално доближаване на икономиката ни до тази на еврозоната, а също на доходите ни до средноевропейските. А прогнозата му за лихвите през следващата година е, че ще останат на същите нива.

За първите 10 месеца на годината депозитите в банките са се увеличили с 5 млрд. лева. По думите му депозитите на домакинствата са общо 59 млрд., а тези на фирмите и бизнеса – 31 млрд. лева.

Радев отбеляза, че мораториумът върху плащанията не може да бъде дългосрочен инструмент и нагласи за ново удължаване няма, тъй като банките имат капацитет да понесат известни загуби, но не могат да ги понасят безкрайно.

Гуверньорът на БНБ гледа с оптимизъм към следващата година. Думата му за 2021 г. е “обещаваща”.

Blitz.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top