ДНЕС

Двама мъже починаха от COVID-19, стояли над 40 минути на стълбите пред болница

Господин Господинов от село Брестник и Любчо Лалев от Пловдив починаха на 16 ноември, след като престояли легнали и седнали на студените стълби пред стационара на отделението по професионални заболявания в първа база на УМБАЛ „Св. Георги“. Двамата мъже са имали редица съпътстващи заболявания и преди да отидат пред тази клиника, са били в Инфекциозната клиника в същата държавна болница.

„Съпругът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа“, казва пред БНТ Мария Господинова. По думите й цяла седмица 61-годишният мъж поддържал температура над 37,4 градуса. Тя се опитала да го заведе в болница, за да го прегледат, но получила отказ от няколко места. На 14 ноември жената успяла да го превози до спешния център в Куклен, откъдето той бил насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив.

Господинов останал в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден бил за хемодиализа, която не му била направена. След преценка на лекарите там Господинов бил преместен в новообразуваното отделение за пациенти с Ковид – 19 в първа база на държавната болница. „Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях“, обяснява още тя. Впоследствие по неясни за съпругата му причини отново било взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи. „Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши…“, казва съпругата му.

Само за минути състоянието му се влошило, а малко по-късно починал. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с потвърдена диагноза COVID-19. Другият мъж от видеото -пловдивчанинът Любчо Лалев, също издъхва часове след Господинов. По този скандален случай директорът на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов свика на 19 ноември сутринта извънреден брифинг, на който обясни, че се събират се обяснения от всички служители, взели участие в диагностично-лечебния процес и в комуникацията по прехвърлянето на пациентите от Клиниката по Инфекциозни болести към стационара на Отделението по Професионални заболявания, както и от отговорните административни ръководители.

„На 18 ноември бях уведомен за двамата пациенти, които виждаме на един видеоклип да стоят на стълбите пред отделението, в което трябва да бъдат приети. Незабавно бе назначена проверка, която да изясни абсолютно всичко, като снемат писмени обяснения от всички участници в този процес, защото за нас, ръководството на болницата, е изключително важно да разберем какви са причините да се получават такива логистични проблеми“, заяви Джамбазов. По думите му необходимостта от разкриването на повече легла в друга база е било провокирано от нарастващия брой пациенти с Ковид-19. „В понеделник са превозени общо 6 пациенти. Трима от тях са настанени, а другите трима са били във втория курс на линейката, която е оборудвана с кислород. Първият от тези трима е бил взет и настанен на третия етаж. За съжаление сградата не позволява да има асансьор.

Пациентът, който е бил на кислород, е стоял почти през цялото време в линейката, с изключение на последните десетина минути. Бил е вътре в линейката. Не е бил на тези стълби, на които е сниман“, казва още Джамбазов. По думите му пациентът с кислородна маска е чакал от третия етаж да слезе д-р Велев и заедно със санитари да го качат на ръце до третия етаж. „Това не е практика да стоят по стълбите пациентите. Приемането им е било предварително уговорено. Проблемът е, че това отделение работи от 3-4 дни и логистиката им не е била напълно изчистена“, каза още професорът директор на най-голямата болница в Южна България. Двете семейства обмислят за заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването, а от ръководството на болницата дават случая на прокуратурата.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top