СВЯТ

Тръмп оспорва резултатите в 4 щата

Изборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп оспори резултатите от изборите за президент в четири щата, предадоха световните медии. От Републиканската партия внесоха жалба срещу преброяването на гласовете в щата Джорджия, след като по-рано оспориха преброяването в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, предаде АП.

Президентът на САЩ публикува туит в социалната мрежа, в който заяви, че ще оспори изборите.

Тръмп оспорва преднината на конкурента си за изборите за 46-ия президент демократа Джо Байдън. Всички щати, в които се твърди, че Байдън е спечелил, ще бъдат съдени за злоупотреби с изборите, казва Той. От социалната мрежа скриха съобщението му. То дословно гласеше това: All of the recent Biden claimed States will be legally challenged by us for Voter Fraud and State Election Fraud. Plenty of proof – just check out the Media. WE WILL WIN! America First!

Ние ще победим, убеден е Тръмп.

В момента демократа Байдън има 264 гласа, а Тръмп е с 214 гласа. В Невада засега са преброени 75 на сто от гласовете и разликата между Байдън, който води, и Тръмп е около 7500 гласа.

Новият президент се определя от колегия, назначена от всеки щат в съответствие с броя на гласувалите. Победителят в гласуването във всеки щат получава гласовете на всички избиратели (с изключение на Мейн, където 2 електорални гласа са разделени от 90-те години на миналия век чрез гласове по отделни избирателни райони, и Небраска, където същата система, но с 3 гласа, съществува от 70-те години).

Трудностите дойдоха заради преброяване на гласовете във всеки щат, изпратени по пощата. Това е особено важно за изборите през 2020 г. Доналд Тръмп призова своите привърженици да гласуват само лично и много голям брой привърженици на Джо Байдън гласуваха по пощата поради епидемията от коронавирус.

Първоначално Тръмп поведе, но гласовете по пощата промениха везните в полза на кандидата на демократите. До редакционното приключване на броя Тръмп получаваше 214 от необходимите 270 гласа за победа, а Байдън 264, според данните на АП, като така му е необходима победа само в един щат, за да влезе в Белия дом. Според проучванията Байдън има преднина в Невада, а Тръмп води в Северна Каролина, Джорджия, Аляска и Пенсилвания.

От републиканския щаб поясниха, че причината за жалбата в Джорджия е твърдението на екипа на Тръмп, че в окръг Чатъм наблюдател от Републиканската партия е видял преброител да смесва необработени дистанционно подадени бюлетини от задна стая с вече обработени бюлетини, чакащи за преброяване. Бюлетините в Джорджия трябва да бъдат подадени най-късно до 19 ч. местно време в изборния ден, за да бъдат признати за валидни.

Що се отнася до Уисконсин, от екипа на президента на САЩ заявиха, че установените при гласуването в щата нарушения предизвикват съмнения в достоверността на резултатите. В частност оттам определиха провежданите в навечерието на изборите социологически проучвания като потискане на волята на избирателите. Демократите „намират“ гласове за кандидата си за президент на САЩ Джо Байдън навсякъде, за да изчезне преднината на републиканците. Това заяви Доналд Тръмп. По думите му това е много лошо за страната.

„Те намират гласове за Байдън навсякъде – в Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган. Много лошо за нашата страна. Те отчаяно се опитват да накарат преднината от 500 000 гласа в Пенсилвания да изчезне колкото се може по-бързо. Точно това правят в Мичиган и в другите щати“, написа Тръмп в Туитър.

На този фон стана ясно, че десетки недоволни поддръжници на Тръмп са се събрали край центрове за преброяване на бюлетини в Детройт и Финикс, след като от резултатите от Мичиган и Аризона стана ясно, че в тях печели кандидатът на демократите Джо Байдън, предаде АП. След това обаче бе съобщено, че в Аризона има още 450 000 бюлетини за преброяване.

До демонстрациите се стигна, след като президентът републиканец заяви, че при гласуването и преброяването на гласовете са допуснати сериозни нередности. „Спрете гласуването!“, скандираха привърженици на Тръмп в Детройт. „Спрете кражбата!“, скандираха поддръжниците на действащия президент във Финикс.

Въпреки обвиненията на привърженици на Тръмп за нередности в Аризона в центъра за преброяване на бюлетини във Финикс има наблюдатели както от Демократическата, така и от Републиканската партия, като процесът по преброяване се излъчва директно онлайн, отбелязва АП.

Предизборният щаб на президента Тръмп заяви по-рано, че има намерение да оспорва в съда процеса по обработката на бюлетините в щатите Аризона и Невада.

Междувременно бе съобщено, че полицията в американските градове Портланд и Ню Йорк арестува десетки демонстранти и иззе пиротехнически средства, чукове и огнестрелно оръжие, предаде Ройтерс. Губернаторът на щата Орегон Кейт Браун задейства щатската Национална гвардия в отговор на „ширещото се насилие“ след президентските избори в САЩ. Полицията в Портланд съобщи, че е арестувала 10 души при протести, придружени от безредици.

В. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че нюйоркската полиция е арестувала около 60 души в Манхатън при демонстрации, прераснали в насилие.

Демонстрациите и последвалите сблъсъци избухнаха в момент, когато Съединените щати са в напрегнато очакване на резултатите от изборите, а органите на реда са готови да потушат евентуални размирици. Протестиращите в Манхатън за кратко блокираха уличното движение и скандираха лозунги, призоваващи за „опожаряване на полицейските участъци във всеки град“, отбелязва вестникът.

Демонстрации имаше и в други американски градове, включително Атланта, Детройт, Оукланд, където активисти настояха преброяването на гласовете да продължи безпрепятствено, посочва Ройтерс.

Близо 100 човека се събраха на проява преди планирано шествие в центъра на Детройт в Мичиган, за да искат пълно преброяване на гласовете и мирен преход във властта.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top