ТРИБУНА

Борисов към Меркел: Няма да отстъпим за Македония!

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел, съобщи правителствената информационна служба.

„Аз и България сме благодарни за ангажимента на Германското председателство и лично на Вас за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Република Северна Македония за членството в Европейския съюз“, отбеляза премиерът Борисов пред Меркел.

Пред германския канцлер премиерът Борисов изрази позицията на България, която външният министър Екатерина Захариева представи вчера в Берлин.

По време на 40-минутния разговор министър-председателят Бойко Борисов изрази увереност, че с помощта на Германия, особено по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата.

 

По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захарие даде извънреден брифинг, след като бе изпратена от премиера Бойко Борисов в Берлин, където се проведе дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония.

В споразумението ни със Скопие ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношения, подчерта дипломат №1.

„Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония,” каза още Захариева.

„За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, каза още тя.

„Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче забелязваме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето”, допълни Захариева.

„Позицията на премиера и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерираме антибългарската кампания. Би било трудно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И в момента има такива примери, които не са приятни. Все още има шанс, за да постигнем съгласие по преговорната рамка. Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка. Има страни в ЕС, които не са чак толкова добре настроени за разширяването на границите на Съюза“, каза още министър Захариева.Епицентър

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top