ДНЕС

Частни линейки, таксита и МВР на помощ на Спешната помощ в София

Бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на спешната помощ в София, която се задъхва от лавината болни! За това настоя министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в ефира на bTV.

Новите случаи на COVID-19 у нас са 1803, а направените тестове малко над 7200.

Засега по-голямо затягане на мерките на национално ниво не се обмисля.

COVID отделението е открито в една от столичните болници. Създадено е през последните дни, заради заповедта на здравния министър всяка болница от областите в оранжевите и червените зони да разкрие определен брой легла за COVID пациенти. В това отделение леглата са 15 и скоро трябва да заработи.

Столицата попада в червената, най-рискова зона. Затова всички болници на територията й трябва да заделят 10% от леглата си за ковид-пациенти. За да спазят заповедта тук спешно са обособили един от етажите за COVID. Но това далеч не е достатъчно.

„Досега нашата болница не е работила по специалността вътрешни болести, въпреки че имаме разкрито такова отделение, сега трябва да окомплектоваме нашия екип със съответните специалисти, за да сме полезни на пациентите и да се грижим за тях адекватно“, обяснява д-р Анна Савчева, медицински управител на МБАЛ „Вита“.

От думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов пред bTV стана ясно, че не всички болници спазват заповедта му и разкриват легла. Това било нелогично при спрян планов прием и операции.

„Затова нека да ме чуят всички директори на лечебни заведения – няма да има прошка за абсолютно никой, след като в лечебното заведения има свободни легла, няма планови хоспитализации и операции, да разкриват максимален брой легла“, заяви проф. Костадин Ангелов.

В парламента вече е внесено предложение за глоба от 5 000 до 10 000 лева за болници, които в ситуация като сегашната отказват да лекуват COVID пациенти. При повторно нарушение – ще им се прекратява договора с касата.

От Българска болнична асоциация излязоха с насрещно предложение – вместо всички болници да лекуват ковид-пациенти, което крие риск от по-голямо разпространение на заразата, да се обособят една или няколко за всеки район – само за такива пациенти.

„Всички останали заведения не абдикират по този начин те ще са длъжни да командироват персонал в специалните COVID болници“, заяви Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Секторът ще внесе своите контра предложение до министъра утре. Настоява и за среща с него.

Самият той в понеделник има среща с представители на частните линейки и таксиметрова компания, които да помогнат с транспорта на пациенти до болниците в столицата. От МВР вече били осигурени и 25 буса.

Карантината на здравният министър приключва утре и той се връща на работа. Той се закани лично да провери болниците, които не искат да разкриват легла.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top