ТРИБУНА

Интензивни валежи и предупреждение за силен вятър! Какво време ни очаква в следващите дни?

Оранжев код за силен вятър и интензивни валежи е в сила за 6 области в страната за 13 октомври.

Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-област.

В тези области ще има значителни валежи, като в отделни райони количеството им ще достига 35-50 л/кв. м. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър с пориви до 18-20 м/с.

Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за 13 октомври в 9 области – София-град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали и Стара Загора. Там се очаква умерен до силен вятър от юг-югозапад, който впоследствие ще смени посоката си от северозапад и ще се усили.

Поривите ще достигат 18-24 м/с. Ще има и значителни валежи и в отделни райони количеството им ще надхвърля 20 л/кв. м.

Жълт код за силен вятър важи за 13 октомври за 13 области в страната – Габрово, Велико Търново, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Румен, Разград, Търговище и Русе. В тези области ще духа юг-югозападен вятър с пориви 18-24 м/с.

За 13 октомври е обявен и жълт код силен вятър над морето и за силно вълнение за трите области с крайбрежни територии – Добрич, Варна и Бургас. Очакват се поривист юг-югоизточен вятър с максимални пориви до 15-20 м/сек (7-8 по Бофорт) и вълнение на морето 3-4 бала.

В сряда след обяд от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и валежите постепенно ще спрат. Вятърът ще е умерен до силен от юг-югозапад, в северозападните райони и западната част от Горнотракийската низина ще смени посоката си от северозапад.

Максималните температури ще са между 21 и 26°, по-ниски на места в Западна България.

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна и на много места ще превали. По южното крайбрежие и ще прегърми. Ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър, до вечерта ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха между 24 и 26°. Температурата на морската вода е 21-23°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна, с валежи от дъжд, над 1800 метра – дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен до бурен юг-югозападен вятър. След обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 7°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и до обяд още малко ще се понижи, след обяд – ще започне да се повишава.

Днес се очаква вятърът да отслабне, в котловините да стихне. Сутринта е хладно с минимални температури предимно между 5 и 10°, а максималните ще са между 18 и 23°.

В четвъртък и петък вятърът отново ще е с южна компонента, през втория ден в източните райони ще се усили. Температурите ще се повишат слабо. В четвъртък ще преобладава слънчево време, сутринта на места в котловините и низините ще бъде мъгливо. През нощта срещу петък от запад ще започне увеличение на облачността

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top