ДНЕС

Как да ядем доматите, за да са максимално полезни

Основната и най-ценна съставка на доматите – ликопена /каротиноид със силно изразени антиоксидантни свойства/, усилва действието си когато бъде консумиран след термична обработка и добавяне на масло. Това отбелязва потребител на китайската платформа Sohu в специална статия за това как трябва да се ядат доматите, така че да са максимално полезни, пише ТАСС.

 

Той отбеляза, че доматите съдържат витамините С и Е и антиоксиданти, подобряват състоянието на кожата и предотвратяват развитието на някои видове рак.

„Много хора предпочитат да ядат доматите сурови с надеждата, че така получават максималното количество витамин С от зеленчука. Всъщност пресните зеленчуци не винаги са източник на хранителни вещества, и това особено важи за доматите“, обяснява блогърът.

Антиоксидантните свойства на ликопена в доматите могат да бъдат подобрени чрез термична обработка и добавяне на масло, добавя още мъжът.

„Витамин С традиционно се унищожава по време на термичната обработка, но това не намалява хранителната стойност на домата“, се казва в статията.

Второто правило при консумацията на домати е да не се премахва кожицата им, тъй като тя съдържа множество полезни вещества. В същото време авторът на статията предупреждава, че доматите не трябва да се ядат на гладно.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top