ТРИБУНА

МВР: Ще използваме физическа сила, ако напрежението на протеста ескалира

“Многократно призовавахме гражданите да протестират мирно. От кадрите става ясно, че агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 униформени са обгазени. Принудени сме да използваме средства за лична защита. Ако напрежението ескалира, ще се използва физическа сила. Замерят колегите с камъни, яйца, домати. Надявам се, че ще се вслушат в призива ни. Да запазим гражданския мир”. Това заяви на извънреден брифинг директорът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Хаджиев изрази надежда протестиращите да се вслушат в призива на СДВР – да изтеглят жените и децата от техните редици, далеч от полицейския кордон. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се увличат по проявите на агресивно поведение..

“Опитваме се да намалим напрежението пред сградата на Народното събрание. Ние сме там, за да запазим гражданския мир и да не допускаме грубо нарушаване на обществения ред. До момента полицейските служители са пасивни”, подчерта шефът на столичната полиция.

Няколко човека вече са задържани, в това число хора, които са отнели от полицаите щитове и палки.

Междувременно във фейсбукстраницата “СДВР – Столична полиция” бяха публикувани снимки, на които се вижда как протестиращи държат щитове с надпис “Жандармерия”.

“Заради агресията излязоха колеги с каски и щитове, но не сме провокирали протестиращите. Въпреки че на първа линия бяха колегите с жълти жилетки, първоначално се направиха опити за разклащане и обръщане на полицейски автомобили. В последствие започнаха да хвърлят предмети към колегите – ябълки, лук, домати, яйца. Има задържани. Обстановката е динамична”, каза Иван Георгиев от Охранителна полиция, който ръководи униформените на площада.

По думите му, търсен е диалог с протестиращите, но те са го отбягвали.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top