ТРИБУНА

Заедност за България

България – демократична, правова и социална!

Така повелява Конституцията, приета през 1991 г., която проправи пътя на българската държава чрез мирен преход към членство в Европейския съюз и НАТО.

Ето защо днешните ГЕРБерски нефелни опити за заиграване с основния закон са жалка провокация към държавността. Предлага се Конституцията да няма преамбюл, който утвърждава основните постулати на нашето общество и държава, а правата и свободите на гражданите са запокитени на края на ерзацпроекта. Явно е, че тези ценности не са важни за днешната мафиотско-мутренска власт.

Още в първите минути след като Борисов „тържествено” обяви свикване на Велико народно събрание, срещу тази „конституционна авантюра” категорично се противопостави БСП. Това е партията на българските социалисти, които активно участваха в създаването на днешната Конституция, предопределила мирния преход от тоталитарен режим към пазарна икономика и демокрация.

А през последните години БСП начело с Корнелия Нинова отказа да влезе в съглашателство и задкулисни договорки с ГЕРБ и се противопостави на корупцията и злоупотребите на управляващите. Адекватен и националноотговорен е аргументът на БСП, че българските проблеми, свързани с бедността, демографията, корупцията и неравенствата, не са свързани с Конституцията, а с това, че нейните основни постулати не се спазват.

Затова ключово бе решението на Движението за права и свободи в лицето на почетния му председател д-р Ахмед Доган, което отказа да подкрепи конституционната самодейност на ГЕРБ и свикването на Велико народно събрание. Основният довод е, че се отричат общочовешките ценности като свобода и мир, с което се обезсмисля и необходимостта от рестарт на държавата. Така Движението занули схемите и пазарлъците на Борисов, чиято единствена цел е да остане на власт.

Д-р Доган, който от години развива уникалната теза за Заедността като единствено правилен път за развитието на българското общество, отново показа, че е лидер от висока държавническа класа.

Днес, когато народът е на улиците и площадите, когато протестира в защита на върховенството на закона, срещу корупцията и мафията превзела държавата, бе постигната важна стъпка за съхраняване на българската Конституция. А най-важното не са оставките, не е реваншизмът и „изчегъртването” на ГЕРБ и Бойко Борисов. Най-важното е корумпираното правителство да подаде оставка, президентът да състави националноотговорно служебно правителство, което да проведе честни избори.

Само така България ще се върне към нормалността, към спазването на законите и правилата, към компетентното управление, отговарящо на изискванията на съвременната дигитална и вече квантова епоха. И само така българските политици и народът сами ще коват съдбините си, както искат младите хора, а държавата няма да бъде управлявана под диктата на чужди посолства, или на задкулисни кръгове.

Проф. Светлана Шаренкова

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top