ДНЕС

Добрата новина: Епидемията затихва, нов тест хваща коронавирус за 10 минути

Нов бърз тест, който отчита коронавирус за 10 минути ще се появи и у нас, съобщи проф. Тодор Кантаржиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Изследването е на носа и носоглътката и е технологичен пробив на американска компания. Тези тестове ще могат да се използват в училища и болници и в България. В последните седмици сме една от малкото държави, в които има сериозно намаляване на случаите на коронавирус, каза още проф. Кантарджиев.

При нас смъртността е висока, но това е типично за период на захитване на епидемията, обясни той. Освен това България има висока обща смъртност в Европа и няма как тази от коронавирус да е най-ниска.

„Трябва да се сложат ваксини против грип. Моля по-разумните българи да се вслушват в мнението на специалистите – който иска да се предпазва е хубаво да носи маска. Пеенето е най-рисково за заразяване, говоренето на висок глас – също. Ако сте с маска, три пъти по-малък е шансът да се заразите, а ако болният е с маска – има само 5% шанс вие да се заразите. Когато има много случаи, всеки има познат, който е болен и преосмислил собственото си поведение „, каза още професорът.

Той припочни, че всяка година февруари месец СЗО предлага щамовете, които се предполага, че ще са в епидемия. „С такава ваксина е по-малко вероятно да се усложнят. Тази година има нови щамове H1A1, вторият е H3. Единият е щам за група Б. В момента една от фирмите вече е внесла, който иска да търси в аптеките, другата фирма каза, че до средата на септември ще има ваксина“, обясни проф. Кантарджиев. И даде пример, че в САЩ и бебета над 6 месеца ги ваксинират за грип.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top