50-и ден на протести в страната с искане за оставка на правителството и главния прокурор. В София и днес се провеждат две демонстрации – протест в триъгълника на властта и контрапротест пред НДК.

Около 19 ч. традиционно на жълтите павета започнаха да се събират хора. От Отровното трио попитаха отново защо главният прокурор Иван Гешев живее в Бояна.

По същото време други столичани, които са против блокирането на кръстовища, се събраха пред НДК.

Там тече и подписка срещу блокирането на Орлов мост и Софийския университет и  искане за оставка на президента Румен Радев.

 

Контрапротест пред НДК

Снимка: bTV

 

Подготвени са и две подписки, обясни един от организаторите на контрапротеста Николай Колев пред БНР.

След 20.30 часа на пл. „Независимост“ в небето бяха пуснати балони в цветовете на националното знаме. Протестиращите издигнаха своеобразна „Стена на позора“, на която бяха закачени снимките на премиера Борисов, на Менда Стоянова, на председателя на парламента Цвета Караянчева и на Даниела Дариткова.

А от контрапротеста поеха на шествие по бул. „Витоша“ до храм „Св. Неделя“ с плакати „Радев – позор“ и скандирания „София не е катун“, „Радев е позор, оставка и затвор“.

Преди това от импровизирана трибуна определиха акцията си като законна, защото имат разрешение за провеждането ѝ от Столичната община, прададе БНР.

При „Св. Неделя“ участниците в шествието коленичиха в памет на загиналите в атентата в църквата, след което тръгнаха обратно към НДК. Част от тях се отправиха към посолството на Румъния, за да не допуснат блокада на кръстовището край сградата му.

С изненадваща акция в Пловдив, два часа преди началото на големия протест, сдружение БОЕЦ демонстрира недоволство пред сградата на община Пловдив.

Двайсетина протестиращи се събраха към 16:30 на площад „Стефан Стамболов“ и настояха за среща с кмета Здравко Димитров, когото смятат за отговорен за „погрома“ върху палатковия лагер миналата седмица, когато са иззети палатки и голям винил, собственост на БОЕЦ, които не били върнати.

По-късно пред общината се събраха и други протестиращи с искане за оставка на правителството. Тълпата тръгна на шествие, което блокира шест ключови булеварда.

Мина през кръстовището на Водната палата край Фонтана в града, после през тунела, блокираха бул. „Цар Борис 3“ и след 21 часа спря на Панаирния мост на мястото на палатковия лагер от миналия четвъртък от северната страна на съоръжението. Заградиха го от четири страни и по средата оставиха празно място.

Част от протестиращите седнаха на пътното платно. Един от организаторите заяви, че „дотук беше шествието, оттук започва гражданското неподчинение“.

 

Протестът в Пловдив

Снимка: БНР

 

В Созопол също се състоя шествие – то започна от старата поща в стария град и върви към новия град. Към протеста са се включили жители на града и летовници.