ДНЕС

Захариева: Не виждам мотив кабинетът да подава оставка

Хората на улицата са много малко въпреки обявените, но пак затрудняват гражданите. Очевидно някои хора не са доволни, но не виждам мотив кабинетът да подава оставка. Опитваме се да чуем какво искат и да реагираме. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по bTV.

По думите й протестите били признак колко е зряла демокрацията в една държава. „Ние сме демокрация и всеки може да изрази мнението си чрез протест, но не приемам блокадите и гражданските арести“, добави тя.

Захариева каза, че стигнала сравнително бързо до студиото на телевизията, но избрали обиколен маршрут. „Имат право на мирни протести, но да не пречат на тези, които искат да работят“, категорична бе външната министърка. От думите й стана ясно, че с подаване на оставка реформите, които се подготвяли щели да се забавят.

Тя съобщи, че не е виждала сигнала, който е подаден срещу главния прокурор Иван Гешев. Захариева съобщи, че министъра на правосъдието трябвало да прецени дали трябва Гешев да подаде оставка. „Това е правомощие на министъра на правосъдието. Трябва да изпълняваме законите, ако искаме да сме зряла демокрация“, добави Захариева.

Тя коментира, че се правела експертиза на записите, на които се предполага, че е гласът на премиера. „Царе сме да се компрометираме“, каза Захариева. Тя даде да се разбере, че без разрешение от човека или съда не може да се подслушва.

По думите й не било нещо ново възстановителния план да има условие за върховенството на закона. „България не се е плашила от това“, каза тя и добави, че щяло да бъде голям напредък, че ще има общ заем, взет от ЕС.

Тя припомни, че Гърция правела всичко възможно, за да се отвори поне още един граничен пункт. „Всяка държава има свое решение на проблема с коронавируса, трябва да се вземе единно решение в ЕС. Трябва да има общи критерии“, категорична бе Захариева.

Тя заяви, че нямало да бъде лесна съгласувателните процедури за дипломати с президента Радев. „Няма да ми е лесно да работя с човек, който ме нарича мутра и мафия, аз не съм такъв човек“, каза Захариева и добави, че щяло да бъде все по-трудно да се комуникира с него.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top