Когато водим нормален разговор, вероятността да се заразим с COVID-19 е много малка, каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по NOVA:

„През последните дни се доказа, че когато водим нормален разговор вероятността да се заразим с COVID-19 е много, много, много малка, защото обикновено безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или дори няма такъв риск. Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо или пее. Тогава, дори при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази“.

Според експерта увеличаване на броя на заразените не се дължи на разхлабване на мерките, а липса на спазване на трите Д- дисциплина, дистанция и дезинфекция.

„За съжаление и в други държави, особено на Балканите, има повишаване на случаите на заразени с COVID-19. Анализът, който си направих показва, че това се дължи не толкова на разхлабване на мерките, колкото на това, че си помислихме, че хората вече знаят точно какво да правя и няма да се юрнат да се събират. За съжаление емоцията взе превес в последните две седмици“, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

И допълни: „Надявам се, че хората ще разберат, че трябва да избягват да се събират на закрито, както и да носят маски на закрито“.

По думите му през следващите дни можем да очакваме броят на заразените у нас да се повиши. „Може да минем границата от 160 болни на ден“, заяви Кантарджиев.

Запитан дали се очаква ново затягане на мерките, той отговори: „У нас в момента развитието на епидемичната ситуация е такова, че не налага кой знае какви мерки, но налага необходимостта от контрол на мерките, които трябва да се спазват“.

„Слънцето не ликвидира вируса, но рязко намалява неговата циркулация. То ще намали до минимум тази циркулация. Трябваше да внимаваме още две седмици и да не правим сватби и религиозни срещи“, коментира още професорът.