ДНЕС

Скандал! Полфрийман пробва да си изчисти досието

След като осъденият за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман се оказа напълно свободен благодарение на овладения от олигархията съд, сега австралиецът пробва нов още по-скандален ход – да изчисти досието си. Медиите на задкулисните кръгове у нас разпространиха в сряда информация, че Полфрийман е поискал ново дело за убийството на студента Андрей Монов.

Адвокатът му е изготвил молба до главния прокурор с дата 1 юни, в която твърди, че не е убил Монов умишлено и по хулигански подбуди, за което беше осъден на 20 г. затвор и освободен предсрочно.

В молбата си за нов процес Полфрийман твърди още, че запис от камера е бил анализиран погрешно, а свидетелите – приятели на убития Андрей Монов, са затаили истината. Ако молбата за възобновяване на делото бъде уважена, Полфрийман ще остане у нас, за да участва лично в процеса.

Провокацията на австралиеца пък не случайно идва в деня, в който бащата на убития Андрей – Христо Монов даде пресконференция, в която разобличи задкулисните връзки в Темида, довели до освобождаването на Полфрийман цели 6,5 години по-рано.

„По времето, в което министър на правосъдието е Христо Иванов, той включва Джок Полфрийман в работна група за реформа на Закона за изтърпяване на наказанията и задържането под стража, тъй като е ръководител на сдружението на затворниците. Това е все едно, ако променяме в закона частта за педофилията, да поканим педофил, защото той най-добре познава проблема“. Това коментира Христо Монов – бивш депутат и баща на убитото от Полфрийман момче Андрей Монов на брифинг, организиран от него, по случай предсрочното освобождаване на австралиеца. На писмен въпрос на депутата Петър Славов защо затворникът е включен в работната група, бившият правосъден министър оправдал решението си, като многократно изтъкнал за причина правата на човека.

Христо Монов разкритикува и сегашния правосъден министър Данаил Кирилов поради срещата му с Джок, след като австралиецът излезе от затвора. „Министър да приеме убиец, който непрекъснато плюе страната ни, в кабинета си, това вече не го разбирам. Тотална имиджова щета на този кабинет“, заяви Монов. И допълни: „Да обсъждам политическите качества на Дани Кирилов е все едно да обсъждам нравствеността на труженичките от хотел „Цура“ на Лъвов мост“

„Има една група хора, които се явяват представители на така наречения глобализъм, неолиберализъм, който претърпя челен удар с бърз влак при срещата си с пандемията, тепърва предстои неговото саморазрушение. Г-н Лозан Панов е типичният представител на това овладяване на държавността от чужди на България интереси.“, заяви Христо Монов – баща на Андрей Монов, който бе убит през 2007 г. на площад „Света Неделя“ в столицата след пробождане с нож от австралиеца Джок Полфрийман.

Той бе категоричен, че Панов подмолно разрушава доверието в съдебната власт, скривайки се зад мотива, че защитава правата на човека. Според него поредното доказателство за това е и скандалът със заснетия чалга клип в Съдебната палата, стопанисвана от председателя на ВКС. „Колкото по-рано Лозан Панов напусне този пост, толкова по-добре за всички ни“, коментира Христо Монов.

Той обясни, че определението на Софийския апелативен съд за предсрочното освобождаване на Полфрийман говори за подменянето на институциите. Според него стореното от САС е изземване на функциите на президента да помилва. Тогава, след определението на съда, главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяването на делото. В края на миналия месец стана ясно, че Върховният касационен съд е оставил това искане без разглеждане, с което австралиецът остана на свобода.
„Подобни хора в бъдеще могат да решат да заличават политически субекти, защото не отговарят на техните интереси. Наддават вой срещу прокуратурата, защото тя много им пречи“, каза Монов.

Той посочи, че съставът на САС, начело със съдия Калин Калпакчиев, който определи скандалното предсрочно освобождаване на убиеца на сина му с 6 години и 6 месеца, е напълно незаконен поради силните си зависимости с неправителствената организация Български хелзински комитет. Калпакчиев е бил награждаван два пъти от БХК, докладчикът на делото пък се оказа автор в доклад на комитета. В определението си съставът се е позовал именно на оценката на БХК за духовния и нравствен катарзис на австралиеца, вместо на характеристиката, изготвена от българските власти. От неправителствената организация са подкрепяли усилено Джок още от началото на съдебния процес, мотивиран силно от семейството и близките на австралиеца, обясни бащата на убитото момче.

„Като човек, занимаващ се с психология от 42 години, твърдя, че Джок Полфрийман е социопат“, заяви Монов.

„Папките с дисциплинарни дела от затворническата администрация срещу него бяха дебели. Нападал е надзиратели, борел се затворниците да имат порно канали“. Той обясни, че поведението му след излизането от затвора също е неадекватно. По думите му бившият затворник се е превърнал медийна звезда, а нито веднъж не е изразил съжаление за стореното по време на съдебния процес. „Той вярва в своята правота, беше готов да плюе нашата държава в Европейския парламент, поканен от крайно леви и фашистки партии. Това са неговите възгледи за справедливост“, поясни Христо Монов. Той посочи проучване на Американската психиатрична асоциация, според което 86% от социопатите-убийци, пуснати на свобода, продължават да отнемат човешки животи. „Ако Джок Полфрийман извърши повторно тежко престъпление, ще тежи на съвестта на съдебния състав, ако имат такава“, допълни Монов.

Той настоя за оставката на тричленния състав и увери, че ще продължи с гражданския натиск. „Ако са добри юристи – да си намерят друга работа“, каза бащата. Христо Монов увери, че няма нищо против делото да се възобнови, след като самият Полфрийман по-рано днес оповести, че е изпратил молба до главния прокурор, настоявайки за това.

Далеч не случайно самата информация за намеренията на Полфрийман беше раздухана не от други, а от медиите, свързани с подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев. Предсрочно пуснатият убиец на студента Андрей Монов обяви намеренията си с пост във Фейсбук, който моментално беше публикуван от онлайн сайта на Прокопиев – „Дневник“. Оттам пък плъзна по целия мейнстрийм, създаден от задкулисието като част от манифактурата за пропаганда и манипулации. В това число и от българската секция на „Свободна Европа“, окупирана все от кадри, свързани с олигарха. В материала си по темата екипът на БГ секцията услужливо основа текста си не на поста на Полфрийман, а на стара публикация от „Дневник“, като така за пореден път доказа свързаността си с мейнстрийма на задкулисието.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top