ДНЕС

Мария Габриел: Ако се наложи, ще направим закон срещу фалшивите новини

Ако е необходимо и доброволните мерки не носят резултат, ние сме готови с нещо много прецизно да стигнем до следваща законодателна стъпка. Така коментира борбата с фалшивите новини еврокомисарят Мария Габриел по бТВ.

По думите й било необходимо да се говори за отговорността на платформите. Тя напомни, че предишния мандат са създали кодекс за дезинформацията.

„На всички е ясно, че всеки лайк и кликване носи средства от реклама, ето нещо върху, което може да поработим- рекламите, прозрачността на така наречените ADD-ове“, уточни тя. Освен това трябвало да се говори и за Fact Checker- ите, които са доверени проверители на информация, за създаването на европейска платформа, която да ни позволи с наука и факти да се оборват твърдения.

„На никого не може да налагаме какво да чете и в какво да вярва, но може да има инструменти, с които да направи своя информиран избор“, уточни тя и добави, че тук важна роля играело и училището.

По думите й имало три теми, по които фалшивите новини имали най-голямо разпространение- здравеопазването, околната среда и миграцията. Това били теми, които ни засягали като общество, но сега трябвало да добавят и фалшивите новини. Габриел разкри, че след няколко дни с колегите й щели да излязат с мерки, които ще предприемат.

Тя обяви, че ще получим 9 млрд. евро по програмата „Next generation” и още 3 млрд., като грантове. Така общо сумата ставала малко над 12 млрд. евро. По думите й зад тези средства се криела национална програма, която трябвало да бъде устойчива. Габриел даде да се разбере, че този дълг е общ и не трябвало да даваме 3 млрд. на куп. По-важното било да бъде инвестиран, където трябва.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top