ТРИБУНА

До дни: Пада 14-дневната карантина при влизане в страната

Напълно възможно е съвсем скоро да отпадне 14-дневната карантина при влизане в страната, стана ясно по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

„В момента се обсъжда друг тип стратегия с премиера – не толкова строг граничен контрол – най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери – огнища“, обяви държавния здравен инспектор доц.  Ангел Кунчев.

„В момента няма особено активни огнища, всички са овладяни, нямаме активно огнище, освен в Шумен, където строители на Балкански поток са дали положителни проби. От 120 изследвани установихме общо 6 заразени, като те са карантинирани в караваните си“, допълни той.

Преболедуването на  COVID-19 съкращава живота на мъжете средно с 13, а на жените – с 11 години. Тези данни също са оповестени от италианските учени от болницата „Сан Матео” в Павия, близо до Милано, където са били на посещение български лекари от ВМА. За това съобщи начаникът на щаба ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

„COVID-19 поразява кожата месец след оздравяването установили още учените. Те са обяснили, че дерматологичните пролеми са в резултат на увредената ендотела – най-вътрешната тъкан на кръвоносните съдове, до които се окачва, че успява да порази новия коронавирус. Той уврежда още  белите дробове,  сърдечния мускул и редица други органи.

Имунохематолозите в „Сан Матео“ са изяснили цялата концепция за лечение с плазма. Те използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Лекарите в италианската болница са отчели, че при преболедували най-голяма наситеност на антитела има до месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата, тази плазма вече не може да се води хиперимунна и те на я използват.

Това е и в унисон с повечето твърдения на учени, че има спад на антителата и че имунитетът е възможно да бъде краткотраен. Във ВМА вече започват да работят по някои от протоколите на „Сан. Матео“. В тази болница има над 5 хиляди дози със замразена хиперимунна плазма”, посочи още ген. Мутафчийски и припомни, че 7 пациенти във ВМА са се повлияли добре след преливане на кръвна плазма.

Предстои да започне производството на препарат от антитела в лабораторни условия, който да бъде използван за лечение на коронавирус.  Това отговори доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев на въпрос на „Телеграф медия“ дали е започнало ли набирането на кръвна плазва от доброволни, преболедували COVID-19.  Десеткидоброволци вече са заявили готовност да станат донори. Предстои оборудване на лаборатория за плазмафереза финансирана от здравното министерство.

„Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията“, допълни доц. Кунчев.

7 души са лекувани с кръвна плазма във ВМА, но това е малък брой, от който не могат да се направят значителни изводи, стана ясно още по време на брифинга. Наблюденията са, че хората се повлияват добре от кръвната плазма – неслучайно именити университети правят подготовката си за втора вълна с центрове за кръвна плазма.

Регистрирани са 17 нови случаи на коронавирус у нас. Общият брой на заразените е 2 477, съобщи ген.-майор проф.  Венцислав Мутафчийски.

„10 987 са изследваните лица досега, като в тях не са включени бързите тестове от последните 10 дни и проучването в Пловдив. От новорегистрираните 17 души с положителен резултат в болница са 7 лица. За денонощието са изследвани 1 273 проби“, каза той.

Новите случаи са констатирани в областите София (6 случая), Шумен (2 случая), Видин (2 случая), Пазарджик (4 случая), Ямбол (1 случай), Хасково (1 случай), Сливен (1 случай). Най-много заразени до момента има в София – 1 038 души.

198 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 20 от тях са в интензивни структури. Има и един нов случай на инфектирана медицинска сестра от Ямбол. Няма регистрирани нови случаи на заразени деца.

Излекуваните нови лица са 53, а броят на хоспитализираните падна под 200 души.

В Пловдив е починал мъж на 75 години, който е преведен от Пазарджик.

Един от препаратите, с който се леуват пациентите в бонична обстановка остава хидроксихлорикина.

„Той има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол“, подчерта ген.-майор проф. Мутафчийски. „Проучвания за хидроксихлорокина не са правени в България – това изисква огромен брой пациенти. Такива проучвания се правят от СЗО, а те са временно прекратени към момента. Всяка болница, която е лекувала пациенти, извършва наблюдението на своите пациенти след излекуването им и това дали в оздравителния период са имали усложнения“, поясни той и допълни, че след епидемията ще стане ясно колко екстубирани хора са оздравели.

Задължителното носене на маски ще остане за много дълго време.

„Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат за дълго”, подчерта доц. Кунчев.

На въпрос кога ще бъде дадена препоръка за отваряне на частните учебни центрове, той отговори: „Много сериозно го обсъждаме. Знаете, че списъкът на забранените дейности не е дълъг. Все още тази е една от тях. Много е вероятно с началото на юни да има такива промени”. И допълни: „Обсъждаме и по-сериозна реорганизация, включително и на работата на Щаба и на начина на представяне на информацията, тъй като е очевидно, че тенденцията наистина вече е стабилна към намаляване“.

Гледаме в реално време колко са с COVID-19 от понеделник. Това ще бъде възможно, след като от 1 юни тръгне информационната електронна система, стана ясно по време на брифинга на Националния оперативен щаб.

„Тя дава признаци, че може да се разчита на това, което й се подава като информация. Обучени са всички служители в центровете, които трябва да зареждат информацията”,  каза началникът на щаба ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски и уточни, че тя ще бъде подавана от лабораториите и от регионалните здравни инспекции.

В събота и неделя предстои системата да бъде тествана и от понеделник всеки ще може да влиза в нея и да се запознава с информацията.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top