ТРИБУНА

5000 бебета проплакаха в извънредното положение

Около 5000 бебета са проплакали в извънредно положение у нас в АГ болниците в страната. Най-много българчета са взели първата си глътка въздух в “Майчин дом” в София – 630.

По 378 бебета са се появили на бял свят в АГ болница „Света София“ и АГ ”Шейново” за последните два месеца.

Пик

От началото на годината до 14 май в болницата са станали 790 раждания, каза  шефът на “Шейново” д-р Румен Велев. За същия период миналата година ражданията са били 718. Имаме 72 раждания повече, което е над 10%, отчете той. За периода от 13 март до 14 май тази година имаме 378 раждания. За миналата година за същия период сме имали 360. Пак малък пик.

В най-голямото родилно отделение – в УМБАЛ Бургас, през периода от 13 март до 13 май са проплакали 250 новородени. Момченцата убедително водят в бройката поне с 10 пред нежния пол.

За двата месеца в Добрич са родени 144 бебета, от които има тризнаци и две двойки близнаци. В област Стара Загора от началото на март до края на април са се родили 450 бебета. 364 деца се родиха в пловдивската УСБАЛАГ „Селена“ за периода на двумесечното извънредно положение в страната.

Мерки

В болницата продължават да са в сила засилените мерки за превенция на разпространението на коронавирус. Следи се да не се струпват пациенти в коридорите. Не се допускат и придружители, а носенето на маска на територията на лечебното заведение е задължително. Остава в сила режимът на пропускане след измерване на телесната температура и дезинфекциране на ръцете. Все още са забранени свижданията, а изписването на бебета се случва в присъствие само на майката. Училището за родители и йога практиките за бременни се правят online. Възстановени са женската и детската консултация, плановите операции и ин витро процедурите.

Почти еднакъв е броят на момченцата и момиченцата, родени в болницата от 13 март до днес, като четирима повече са представителите на силния пол.

В столичните АГ клиники мерките от извънредното положение все още действат. Бащите не могат да присъстват на раждането, а пациентките попълват анкета с 11 въпроса, каза д-р Румен Велев, директор на “Шейново”. Въпросите са свързани с пътувания извън страната, симптоми на грип, загуба на мирис и вкус, болни хора в семейството. В зависимост от отговорите на родилката лекарите решават дали да направят тест. Именно след анкета били открити антителата на коронавирус у жената, която роди преди седмици в болницата.

Пет извънредни двойки близнаци се появиха под покрива на най-голямата АГ болница в Южна България. В дневника на новородените през последните два месеца в „Селена“ най-често се срещат имената Александър и Димитър. Болницата има нов рекордьор в категория „голямо бебе“ – момченце с тегло 4710 грама и дължина 50 сантиметра. Запазва се тенденцията за започване на майчинство на възраст около 30 години. Най-възрастната нова майка в болницата от 13 март до днес е на 46 години. Две бебета, отгледани от екстремно ниско тегло, са изписали неонатолозите от интензивния сектор на болницата. Малката Стилияна е родена едва 770 грама. 112 дни лекарски грижи са били необходими, за да бъде изписана пораснала до 2230 грама. Още една побързала да се появи девойка – Велизара, родена с тегло от 820 грама, вече е пораснала достатъчно, за да се прибере вкъщи в стабилно състояние. Бебето прекарва под грижите в интензивния сектор на „Селена“ две грипни епидемии и една пандемия.

Видин традиционно е на дъното на класацията по брой на новородени у нас. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи там от януари до март са се родили само 23 деца. Малко са и бебетата в Ямбол и Габрово (85 и 87). Общо за първото тримесечие на 2020 по данни на НЦОЗА у нас са проплакали 13 412 бебета. Най-много са в София – 3802. В Пловдив те са 1789, а във Варна – 1066.

 

/Телеграф

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top