ДНЕС

БСП предлага 725 лв. помощ за безработни и 9% ДДС за храни и лекарства

725 лева помощ за безраборни, такива които не са обхванати в бюрата по труда или за хора в неплатен отпуска за гледане на дете заради коронавируса. Това предлагат от БСП, стана ясно от коментар на лидера на соцпартията Корнелия Нинова след заседанието на Изпълнителното бюро на вервените. Това е една от мерките, които БСП ще внесе по време на обсъждането в парламента на предложенията на правителството.

Сред другите идеи са 30 млн. лв. безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители. БСП предлагат държавен механизъм за изкупуване на продукцията им и държавата да влезе в ролята на посредник между земеделците и веригите. БСП предлага още да има държавни инвестиции във ВиК сектора, диференциране на ДДС за храни и лекарства – на 9%.

400 млн.лева помощ за общините, искат още червените. Предложението е бюджетите на общините да бъдат увеличени с 10%.

КПП-ата трябва да се махнат и хората по-скоро да бъдат пуснати на работа, коментира Нинова. Според нея контролно-пропускателните пунктове в областните центрове са показали своята неефективност. Корнелия Нинова цитира социологически данни, че над 25 % от българите са почувствали тежко върху доходите си кризата, а други 25 % очакват да им се влоши състоянието още повече. „Скоро да паднат ограничителните мерки за работа и връщане на работните места“, призова Нинова.

Тя поиска и пълна прозрачност и отчетност на харченето на публични средства покрай кризата с коронавируса. Затова се предлага да се създаде временна комисия в парламента, която да изиска, провери и публикува информация за всички средства, свързани с преодоляването на последствията от коронакризата. Начело трябвало да е депутат от опозицията, а комисията да дава публичен отчет за работата си всеки месец.

По думите й някои от мерките, предлагани от правителството, звучали като приемливи, но още не са се запознали с тях.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top