ДНЕС

МОН предлага да отпаднат изпитите след 4-и и 10-и клас тази година

Министерството на образованието ще предложи да отпаднат за тази година изпитите след 4-и и 10-и клас. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по БТВ.

Кабинетът ще поиска от парламента законови промени, защото тези изпити са предвидени по закон, уточни той.

Учениците ще се явят физически само на матурите след 7-и и 12-и клас. Другата седмица ще бъдат обявени датите.

Децата, болни от COVID-19 или под карантина, ще се явят дистанционно на изпитите или ще има алтернативна дата, каза министърът.

Следващата седмица ще бъде обявено и върху какъв материал ще са матурите.

Материал, преподаван онлайн, също ще бъде включен. Нормално е родителите и учениците да искат по-малко материал да се включи в матурите – ще подходим максимално предпазливо, във вторник ще обявим кой материал точно ще бъде изключен. Няма да включим материал, които училищата не са успели да предадат, увери Вълчев.

Ще бъде несправедливо учениците от 12-и клас да нямат възможност да повишат оценките си. Там където няма възможност за онлайн решение, ще разрешим индивидуални срещи между учениците и учителите. Вероятно след 14-15 май ще дадем възможност за такъв тип срещи, каза Вълчев.

Той заяви, че не се предвижда нулева година за някои специалност. След като приключат мерките, ще се вземе материалът, които е бил пропуснат. При някои ще има удължаване на учебната година.

В ромските махали медиатори и учители носят материали на децата, които нямат достъп до онлайн обучението, поради липса на техника, коментира Вълчев.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top