ДНЕС

Манолова към Борисов: Ще има ревизия на похарчените пари за антикризисни мерки

След като мине пандемията от коронавирус, трябва да има ревизия как са изхарчени парите от правителството за антикризисни мерки. Това каза бившият омбудсман и настоящ председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по НОВА. Тя заяви, че ще иска ревизията на изхарчените пари чрез социална си платформа.

По думите й липсата на работещи икономически мерки водило към още по-голяма криза, която щяла да се развихри след COVID-19. Това, че нямало изготвена пътна карта за справяне с икномическите последици, щяло да бъде проблем. Според нея не се знаело кой е локомотивът, който щял да ни извади от кризата.

Манолова похвали Националния оперативен щаб, като каза, че се справял добре, а доказателство за  това било ниската заболеваемост и смъртност. Тя изтънка обаче, че Щабът бил само консултативен орган, реално мерките били на правителството. Манолова обвини кабинета, че били инсталирали Щаба да съобщава лошите новини, докато премиерът Борисов спокойно си пеел в джипа, раздавал пари и се снимал по магистралите.

„Отговорността е на правителството“, добави тя.

По думите й не било проблем само липсата на икономичекси мерки, но и непоследователността, като визира, че се издавали заповеди, които по-късно се отменяли.

„Беше избрано ръководството на новия Държавен ВиК холдинг, с което харченето на 1 млрд. лева капитал започва. Необходимо ли е по време на извънредно положение създаването на този холдинг?“, попита Мая Манолова. Според нея не е било необходимо да се избира ръководство на държавната структура, тъй като тя ще е напълно неефективна. За нея холдингът е „паразитен“ и бил излишен. Манолова е категорично против неговото създаване, а кризата в Перник била един от сериозните аргументи за това. По думите й решенията не трябвало да се взимат централизирано, когато ставало въпрос за питейната вода на хората. Държавата управлявала язовир „Студена“ и той се оказал празен. Според нея гражданите искали общинско управление на ВиК дружествата, защото могат да го наблюдават и контролират.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top