ДНЕС

Борим COVID-19 с плазма вместо ваксина

Антитела от оздравял са инжектирани на болен с тежка симптоматика на COVID-19 във Военномедицинска академия в сряда. Новият метод на лекуване може да се окаже по-успешен дори от ваксина срещу заразата, смятат медици.

Лечението с плазма се смята за иновативно и вече е приложено в няколко европейски страни. То дава надежда за оздравяването на мнозина и в Европа се обсъжда като един от методите за лечението на засегнатите от новия коронавирус.

„Пациентът с коронавируса беше в тежко състояние и беше инжектиран с кръвна плазма. Лечението се пробва за първи път у нас“, обясни началникът на ВМА и шеф на оперативния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в четвъртък. „Тази сутрин пациентът вече е бил афибрилен няма температура и е в добро състояние”, допълни той.

Набирането на плазмата е станало във ВМА от излекувани доброволци с добро ниво на антитела. След това тя е обработена по специален начин до състоянието на серум и е влята на болния.

„Само центровете по кръвопреливане могат да правят тази сепарация на плазмата. ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка поради това, че е стратегически обект, а кръвната банка е много определяща за обема на дейност. Така че се възползвахме от това преимущество, за да може да удовлетворим искането на множество излекувани доброволци с доказани антитела, защото не всички имат антитела”, каза още ген.-майор проф. Мутафчийски.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев вливането на кръвна плазма може да се окаже по-успешно и от ваксина

„Когато човек е бил болен и е изкарал вируса, има някакъв имунен отговор. Това означава, че в организма му са се образували антитела и е много вероятно да е образувал и други механизми на защита към вируса. Методът на вливането на кръвната плазма се състои в следното – взема се кръв от пациента по метода на обикновеното кръвопреливане. Става дума за плазмата на конкретния човек, или това е течната част на кръвта. Тя се обработва по гравитация, така че връщат в организма ти еритроцитите, тоест червените кръвни телца. В нея се съдържат различни човешки белтъчини, които могат да се борят срещу вируса. Това, което доказваме в практиката си сега, е, че горе-долу 50% от хората правят антитела срещу вируси, обясни “ проф. Кантарджиев. Той добави, че методът не е нов, а още през 1918 г. по този начин са се лекували най-тежките случаи на т.нар. пандемичен грип тогава.

„Тук не говорим за 100% успеваемост и за достатъчно натрупан опит, но още преди два месеца и половина казах, че това е сигурният начин за лечение. Много по-сигурен от ваксина. Просто трябва да намериш хора, които са оздравели и имат достатъчно количества антитела срещу вируса. За съжаление данните, които сме натрупали до момента, говорят, че не всички са изградили достатъчно антитела, каза още проф. Кантарджиев.

Положително за новия метод се изказа  и директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. „Ако има достатъчно преболедували, които са натрупали антитела и са склонни да дават кръв, за да се правят такива серуми, би могло този метод да се прилага по-широко. В България обаче няма толкова много преболедували хора, които могат да бъдат дарители – каза проф. Балтов. – Възможно е да се появят такива в следващия месец. Тежко боледувалите, които са били в животозастрашаващо състояние обаче, не могат да даряват кръв, тъй като имунитетът им е потиснат, те са много крехки”, допълни той.

Проф. Асен Балтов подчерта, че болница „Пирогов” има капацитет да прилага този метод, стига да има достатъчно материал. По думите му той може да бъде прилаган и от други болници.

„Методът не е нищо по-различно от преливането на плазма или кръв. Принципът е същият. Плазмата обаче трябва да бъде обработена в лаборатория, каквато засега освен ВМА имат още Университетската болница „Св. Анна” и Националният център по трансфузионна хематология“, добави проф. Балтов.

Недостигът на достатъчно плазма от преболедували COVID-19 призна и д-р Румен Кофинов, управител на дружеството „Булбио”, което също може да обработва плазма, когато има. „Вероятно ще трябва да минат няколко години, докато се натрупат достатъчно хора, прекарали инфекцията и от чиято плазма бихме могли да създадем продукта – каза д-р Кофинов. – За такъв лечебен препарат са необходими минимум 3000 донори, които да дарят по 200 мл плазма, за да се произведе по-голямо количество”, изчисли той.

Междувременно потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб вчера станаха 1506. 317 са лицата, настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, а 40 са в интензивни отделения и клиники. В областната болница във Видин е починал 73-годишен мъж. Той е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност и е прекарал инсулт, уточниха от оперативния щаб.

„Подписахме над 100 писма до производители на козметични продукти, които имат претенциите за дезинфектанти. Дадохме им срок от два дни да ги изтеглят от мрежата или да променят надписите на етикета – всичко това е направено“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб по повод изследване на „Активни потребители“, според което само 3 от общо 21 дезинфектанта на пазара у нас са с необходимото съдържание на спирт. Освен това в етикетите нямало производител, при други е изпуснато активното вещество или отсъства информация за концентрацията му (% алкохол).

Според д-р Кунчев обаче резултатите от изследването са пресилени. Имало неточности за съдържанието и цените, но за това били предприети и мерките и са изпратили писмата до производителите.

Започна организацията по изследването на 1000-те пловдивчани дали са вирусоносители, имат ли инфекция от Covid-19, или вече имат антитела, тоест са изкарали, без да знаят, вируса. Подготовката и организационните дейности ще са в следващите около 10 дни, след което започва същинското изследване. Това съобщи в Пловдив главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и обясни как ще стане пробонабирането. То ще бъде извършено само в рамките на град Пловдив, в каквито черти се простира местната община. Градът е разделен на шест административни района, като във всеки един от тях на случаен принцип ще бъдат определени точки. Всяка една точка ще са определен брой домакинства. Ако в даденото домакинство са примерно 10 души, ще бъдат изследвани всички. Условието е те да се съгласят и да подпишат декларация за информирано съгласие. Ще им бъде взета кръв от екип от РЗИ и доброволци студенти в Медицинския университет. Кръвта ще се изследва в старата лаборатория на МУ в Пловдив.

„Вече има желаещи пловдивчани, които са готови доброволно да се подложат на изследването, но така няма да спазим методологията“, каза Кунчев. Обхватът на изследването ще е между 500 и 1000 души. След като резултатите бъдат готови, ще бъде нужно време за статистическата им обработка.

„Това изследване не е масов скрининг. Целта е да се направи по всички изисквания на СЗО, за да бъде после представено пред целия свят“, каза д-р Кунчев. Той уточни, че всичко ще се прави доброволно и че няколко месеца по-късно същите изследвани ще бъдат помолени отново да им бъде взета проба.

Тестовете за изследването, което ще е за установяване на три типа антитела, ще бъдат получени до 10 дни. Дотогава ще тече организационна работа и ще бъдат набирани доброволците за екипите. Ще бъдат взимани по около 100-150 проби на ден и се очаква за около седмица всичките домакинства да бъдат обхванати. Тестовете ще струват около 25 000 лв., а заедно с други разходи проучването ще излезе около 35 000 лв., обясни Кунчев.

София пък купува бързи тестове за коронавирус за 200 хил. лв., с които ще бъдат изследвани 10 000 общински служители, работещи на първа линия в битката със заболяването, реши вчера Столичният общински съвет, като гласува програма за скринингово изследване с бърз тест за COVID-19.

Болницата във Враца ще има лаборатория за PCR диагностика на COVID-19. До края на следващата седмица очакваме да пристигне техниката за PCR тестванията. С нея ще работят лекар и двама лаборанти, хората са обучени, съобщи управителят на Многопрофилната болница „Христо Ботев” д-р Петър Керемедчиев.

Един възрастен от обитателите на старческия дом в село Гара Орешец, Видинско, е починал в резултат на заразяване с COVID-19.

Седем други, на възраст 70-90 години, са хоспитализирани в болницата, каза д-р Керемедчиев. Към момента състоянието им е стабилно, лекуваме ги с по два вида антибиотици. Всички те, предвид възрастта им, имат и съпътстващи заболявания – хипертония, неврологични, ревматологични, един е с дихателно заболяване, но проявяват невероятно силен дух, от който можем само да се учим. Лекуваме и съпътстващите заболявания. Сред възрастните хора има и невероятни шегобийци, които не само със спокойствие посрещнаха диагнозата, но и с шеги“, разказа пред „Монитор” д-р Керемедчиев.

По думите му всички пациенти от старческия дом Гара Орешец, сред които преобладават жените, са подвижни, настанени са по един, максимум по двама в стая.

За радост нито един от възрастните хора няма пневмония. Това беше потвърдено още с параклиничните и образните изследвания при приемането им, каза още д-р Керемедчиев. В рамките на 14 дни ще им направим поне по два PCR теста. Надявам се поне вторият да е отрицателен, допълни управителят на лечебното заведение.

Пациентите с COVID-19 са в сградата на бившето кардиологично отделение, което в началото на пандемията веднага беше преоборудвано за прием на хора с коронавирус.

Още по-строг контрол за реимунизациите и профилактичните прегледи за деца и юноши въведе със заповед здравният министър Кирил Ананиев. Тя се отнася и до възстановяването на плановия прием в болниците.

Приоритетно ще се извършват реимунизациите на децата до 2-годишна възраст пред задължителните реимунизации на деца на 6 и над 6 години, е записано в нея.

Дните вторник и четвъртък се определят за провеждане на задължителни планови имунизации и реимунизации, както и на имунизации по национални програми и на профилактични прегледи за деца и юноши до 18 години.

Всеки общопрактикуващ лекар трябва да си направи график за тези дейности. Управителите на диагностично-консултативни и медицински центрове пък са задължени да подготвят такъв достъп на влизане, излизане и пребиваване в сградите, че да няма смесване на пациентите от различните възрасти.

В часовете за работа с децата, когато пациент на джипито има нужда от медицинска помощ, той ще бъде насочван към спешна помощ или друг медицински център. Минимум един час трябва да има между приема на децата и възрастните. Непълнолетните могат да бъдат придружавани при лекаря от не повече от две лица, като чакащите трябва да са поне на 1,5 метра разстояние и с маски.

В болниците постепенно започва да се възстановява плановата дейност, като приоритетно ще се приемат по-неотложните случаи.

Ананиев забрани и износа на определени лекарствени продукти за лечение на заболявания със социално значим характер – диабет, шизофрения и злокачествени заболявания, тъй като недостигът им на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти у нас.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top