ДНЕС

Първи град под карантина! Забраняват влизането и излизането от Банско

Забранява се влизането и излизането в Банско. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в Министерския съвет.

По-рано отново той съобщи, че заболелите от коронавирус у нас вече са 81, като трима са в Банско. По думите му анализирайки предишните резултати в Щаба се затвърдило мнението, че ски курортите се превръщат в застрашено място за разпространение на коронавирус и именно заради това вчера били затворени.

Мутафчийски отбеляза, че в Банско се наблюдава тревожна тенденция на заразените с COVID 19. „Забранява се излизането на всички жители на града без основателна причина като посещение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователните институции, бензиностанциите“, обяви Мутафчийски като изтъкна, че заповедта на здравния министър Кирил Ананиев влиза веднага в сила.

В града ще бъдат допускани товарни автомобили, които доставят стоки от първа необходимост – храна и лекарства, както и служители свързани с комунално-битовите услуги, полицаи, пожарникари и медицински лица. Ако има лица с постоянен или настоящ адрес в курортния град им се дава възможност до 20 часа утре да се приберат.

Относно турисите в Банско външният министър Екатерина Захариева уточни, че в момента те са около 200 човека. Страната ни вече се е свързала с посолствата на техните държави и ще им бъде предоставенa възможност да напуснат града в рамките на 24 часа. Под строг контрол ще бъдат закарани до летището, уточни Захариева. Тези, които решат да останат ще бъдат поставени под карантина и ще трябва да изпълняват заповедта.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов се обърна към гражданите с призива да спазват карантината, защото нарушаването й вече е наказуема. Той отчете, че растат случаите на неспазване на мерките на властта и те веднага се предават на прокуратурата.

Единственото уточнение, което направи вицепремиерът Томислав Дончев бе, че крутите мерки за Банско засега ще важат две седмици.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top