ДНЕС

Борисов и Ердоган ще се срещнат в понеделник

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, съобщи правителствената пресслужба.

Двамата са се разбрали да се срещнат в понеделник като споделят мнението, че пряка заплаха за България няма. В текста не се посочва на кое место се предвижда да е срещата.

Разговорът е следствие от решението на Турция да не пречи повече на сирийските бежанци в опитите им да достигнат Европа по суша и море и последвалите мерки на българското правителство за подсилване на охраната на границата с участие на армията. В разговора си с турския президент Борисов е отбелязал приноса на Турция по въпросите с миграцията и е уверил, че България проявява разбиране към огромните трудности, които нейната съседка изпитва от години.

Премиерът е изразил мнение, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

Българският министър-председател е изразил увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска.

Българският премиер е изказал съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб и е подчертал, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Борисов е определил като ключово прилагането на споразумението ЕС – Турция. Според българския министър-председател е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос, се казва в съобщението на пресслужбата.

Премиерът възнамерява да информира председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.

Гръцкият премиер Кириякос Мицотакис заяви в петък, че страната му няма да толерира никакво нелегално пресичане на границите ѝ от мигранти и че се подсилва граничната охрана.

В профила си в „Туитър“ той допълва, че Гърция не носи никаква отговорност за тагичните събития в Сирия и няма да страда от последиците на решенията, взети от други“.

/ Информационна агенция  www.News24sofia.eu.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top