ДНЕС

Таксите за компютърните специалности в СУ скачат със 100 лв.

Таксите в СУ „Св. Климент Охридски“ за новоприетите студенти в компютърните специалности „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ към Факултет по математика и информатика скачат със 100 лв. Те ще плащат по 900 лв. на година, вместо досегашните 800 лв. Това реши Академичният съвет на Университета по време на вчерашното си заседание.

Със 100 лв се увеличават и таксите за новопостъпилите в „Приложна математика“ (Факултет по математика и информатика), „Агробиотехнологии“, „Биология“, „Биомениджмънт и устойчиво развитие“, „Екология и опазване на околната среда“, „Молекулярна биология“ „Биотехнологии“ (Биологически факултет), „Геопространствени системи и технологии“ (Геолого-географски факултет). Обучението по тях също ще излиза по 900 лв. на година. За специалностите „Религията в Европа“ и „Теология“ (Богословски факултет) таксите също ще струват със 100 лева отгоре за новоприетите студенти. Те обаче се увеличават от 500 лв. на 600 лв.

Най-голям е скокът за специалностите „География“ и „Геология“ в Геолого-географски факултет). От следващата учебна година таксите за тях ще нараснат от 640 лева на 900 лева.

Увеличение със 140 лв. – от 460 лв. на 600 лв., има и за новопостъпилите бакалаври в специалностите „Регионално развитие и политика“ (Геолого-географски факултет), както и „Стопанско управление“, „Икономика и финанси“ и „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ (на английски език) в Стопански факултет.

Повече ще плащат и новоприетите във „Философия“ и „Философия“ (на английски език ), като съответно скокът при тях е от 580 лв. на 600 лв. и от 854 лв. на 900 лв. С 50 лв. – от 750 лв. на 800 лв., нарастват таксите за „Компютърно инженерство“ и „Комуникации и физична електроника“ във Физически факултет). За „Математика“ и „Статистика“ (Факултет по математика и информатика) увеличението е от 640 лв. на 700 лв. За „Графичен дизайн“ и „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ (Факултет за науки за образованието и изкуствата) пък таксите ще бъдат вече 800 лв.

За трета поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление „Математика“, специалности „Математика“ и „Статистика“ в бакалавърска степен пък се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година.

Без промяна остават годишните такси за обучение на новоприети студенти в Историческия факултет, Медицинския факултет, Факултета по химия и фармация, Юридическия факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Физическия факултет, Факултета по славянски филологии, Факултета по класически и нови филологии и Факултета по педагогика.

Няма промяна на таксите за кандидатстване в Софийския университет за учебната 2019/2020 година и те остават 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране. Няма промяна и в таксата от 50 лева за конкурсен изпит на кандидат-докторанти.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top