ДНЕС

Абитуриенти ще получават съобщения имат ли право на 100 лева трета стипендия

Две са групите абитуриенти, които ще имат право на трета стипендия от 100 лв. на месец от следващата учебна година, ако продължат в университет. В първата влизат тези, които са в първите 10% по успех от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Освен това обаче трябва да имат оценка над средната от втория задължителен зрелостен изпит.

Изискванията към втората група е младежите да са с резултат над средния от изпита по български език и литература, освен това и да са в първите 30% по

резултат от матурите по математика, химия и опазване на околната среда или физика и астрономия.

И двете групи ще получават стипендия, ако се запишат да учат в следните професионални направления: педагогика; педагогика на обучението по…; машинно инженерство; електроника, електротехника и автоматика; енергетика; транспорт, корабоплаване и авиация; материали и материалознание; проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; металургия; химични технологии; общо инженерство и в защитената специалност хидростроителство от професионално направление “Архитектура, строителство и геодезия”.

Това обясни Галина Дреновска, шеф на дирекция “Висше образование” в Министерството на образованието и науката.

От МОН ще изпратят писмо до средните училища, за да се запознаят децата с възможността за трета стипендия. Още като излязат оценките от матурите, те ще получават известие, че са в таргет групата. Системата, която прави класирането, ще дава тази информация.

Третата стипендия всъщност стана факт с промяна на постановление на МС за условията и реда за предоставяне на стипендии на студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища и научните организации. Тя е целева стипендия. Става дума за обучение, от което нашата икономика и въобще обществото ни има необходимост от специалисти, обясни експертката. По този начин министерството на образованието иска да направи тези направления по-привлекателни и да надгради политика, която провежда от 2016 г. с определянето на приоритетни професионални направления. Освен да поощрим висшите училища да подготвят кадри, искаме да поощрим и децата да кандидатстват за тези специалности и да оценят възможността за бъдещата си реализация, допълни Дреновска.

Обикновената стипенция за успех и доход може да се отпусне чак от втория семестър на базата на успеха от първия на студентите, които отговарят на определени изисквания. Всяко висше училище има специален режим и правилник за предоставяне на стипендии. С промяната младежите може пак да кандидатстват за стипендия, която университетът предоставя, но и безусловно да получават тази 3-а стипендия още от първия семестър.

Първата стипендия за успех и доход е най-популярната. Тя е в размер от 70 до 150 лв. Колко да е точно, решават университетите според броя на студентите, които имат право да получават.

Втората стипендия вземат студентите, ако имат отличен успех и се обучават в едно от 36-те приоритетни професионални направления. Сред тях са педагогика, педагогика на обучението по …, филология, история и археология, философия, религия и теология, физически науки, химически и биологически науки. Нейният размер също е от 70 до 150 лв.

 

 

/24часа

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top