ДНЕС

Валя Червеняшка осъди 12 либийски офицери за изтезанията

Софийският градски съд осъди 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лв. за неимуществени вреди, причинени на медицинската сестра от Бяла Слатина Валя Червеняшка, съобщиха от институцията.

Съдебният състав приема за безспорно установено по делото, че Червеняшка е била изтезавана с цел изтръгване на самопризнания в периода 9 февруари 1999 г. – 24 юли 2007 г. Съдът е отхвърлил като неоснователен и недоказан предявения иск за имуществени вреди в размер на 55 334,56 лв. Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Софийски апелативен съд.

Гражданското дело е образувано през 2012 г. по молба на Червеняшка с правно основание чл. 166 от Гражданския кодекс на Либия от 1954 г. за заплащане на неимуществени и имуществени вреди. В иска си Червеняшка твърди, че е работила в либийския гр. Бенгази като медицинска сестра в педиатрична болница „Ал-Фатах“ през 1999 г. На 9 февруари 1999 г. Червеняшка и други медицински сестри били арестувани от либийската полиция без обяснение и откарана в полицейско управление в Триполи, където била подложена на изтезания и мъчения с цел и изтръгване на самопризнания.

Твърди се, че ползваните методи включвали електрошоково въздействие по краката, стъпалата, ръцете, гърдите и интимните части, побой по стъпалата на ходилата, увисване за ръцете и китките, задушаване, бесене. Твърди се, че Червеняшка била заплашвана със смърт, имало заплахи към членовете на семейството, заплахи докато са с вързани очи, че ще бъдат нападнати от кучета, побой, влачене за косата по земята, горене с цигари, поставяне върху телата на медиците на хапещи насекоми, инжектиране на наркотици, лишаване от сън, излагане на пламъци и на ледено студени душове, както и на заслепяващи светлини.

Твърди се, че тези методи на разследване били прилагани интензивно около 2 месеца до получаване на самопризнания от всички, че са причинили смъртта на 393 деца чрез умишлено заразяване с ХИВ-вирус, а след това продължили по време на разследването. Твърди се, че въз основа на получените самопризнания е било изградено обвинение. За периода от 16 май 1999 г. до 24 юли 2007 г. в продължение на 2744 дни Червеняшка е била изправяна неколкократно пред съд и осъждане, но практически лишена от свобода без влязъл в сила съдебен акт, пише в решението на СГС. Изтезанията били извършвани от либийски офицери в различни конфигурации. Причинените травми са физически и психически, а последствията от изтезанията продължават да се проявяват върху физическото и психическото състояние на Червеняшка. На 8 март 2019 г. либийските офицери–ответници по делото са депозирали отговор срещу исковата молба чрез назначения им особен представител адвокат З. Ответниците в съдебно заседание чрез процесуалния си представител са помолили съда да постанови решение съобразно закона и събраните по делото доказателства. СГС е събрал писмени доказателства и е разпитал 3-ма свидетели. В съдебното решение подробно са описани показанията на какви гаври и изтезания са били подложени Червеняшка и другите български медицински сестри. След 8,5 г. в затвора те бяха освободени, но Червеняшка е със сериозни здравословни проблеми.

Съдебният състав е приел, че е международно компетентен да разгледа предявените искове на основание чл.18 във връзка с чл.4, ал.1, т.2 от Кодекса на международното частно право, предвид обстоятелството, че Червеняшка е български гражданин. Според чл.166 от Либийския граждански кодекс е въведена забрана да се вреди другиму. СГС е установил, че либийските офицери са нарушили забраната за изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отнасяне. Забраната за изтезания се възприема в правната доктрина като императивна норма на общото международно право. Тази забрана е въведена с чл.7 от Международния пакт за граждански и политически права от 1966 г., по който Либия е страна, както и по Конвенцията на ООН срещу изтезанията и други форми на жестоко и нечовешко отношение и наказание.

Червеняшка още не е получила решението на СГС.

Това е една от причините, тя да не иска да го коментира. Другата е, че смята присъдата за виртуална, защото не вярва, че някога ще получи парите.

„Там държава няма“, твърди Чевреняшка, която дори няма представа дали мъчителите й са живи. Червеняшка, заедно с мeдицинcкитe cecтри Криcтиянa Вълчeвa, Нacя Нeнoвa, Вaлeнтинa Cирoпулo и Cнeжaнa Димитрoвa, cъc cъпругa нa Криcтиянa дoктoр Здрaвкo Гeoргиeв и пaлecтинcкият cтудeнт пo мeдицинa Aшрaф aл-Хaджудж, бяхa aрecтувaни в Бeнгaзи нa 9 фeвруaри 1999 г. и ocтaнaхa в либийcкитe зaтвoри oбщo 2755 дни. Прeз 2000 г. тe бяхa oбвинeни в умишлeнo причинявaнe нa eпидeмия oт CПИН в Бeнгaзи.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top