ДНЕС

НС прие промени в Закона за ограничаване изменението на климата на първо четене

Парламентът прие промени в Закона за ограничаване изменението на климата на първо четене.

„За“ законопроекта гласуваха 93 народни представители, „против“ -3 и „въздържали се“ – 48Текстовете на законопроекта предвиждат министърът на икономиката да издава наредба. Тя трябва да се съгласува с министъра на околната среда и водите, министъра на финансите и министъра на енергетиката.

С нея се определят условията и редът за предоставяне на помощ за предприятия в сектори и подсектори, за които е преценено, че са изложени на значителен риск от „изтичане на въглерод” поради прехвърлянето на разходите за квоти емисии на парникови газове, свързани със схемата за търговия с емисии на Европейския съюз, в цената на електрическата енергия.

Схемата за предоставяне на помощ по наредбата по ал. 1 се прилага за периода от 1 юли 2019 г. до 31 декември 2020 г., като помощ се предоставя за всеки ценови период. Годишната помощ е осигурена от приходите, генерирани от продажбата чрез търг на квоти за емисии на парникови газове за инсталации. Размерът й се определя с наредбата в рамките на регулаторната процедура за ценообразуване в електроенергетиката при спазване на изискването за минимално въздействие върху останалите сектори, които не са изложени на риск от „изтичане на въглерод”.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top