ДНЕС

Фаднъкова: ГЕРБ внася закон срещу горенето на отпадъци

ародни представители от ГЕРБ ще внесат утре искане за закон, свързан със санкции срещу горенето на отпадъците. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в понеделник, която отчета че в последните дни има значителни превишение на фини прахови частици във въздуха.

„Ясно е, че не трафикът е виновен за тях, а отоплението с твърдо битово гориво и горенето на отпадъците“, каза Фандъкова и отбеляза, че проблемът с горенето е в голям в райони като „Красна поляна“. „Това е голям бич за хората там, затова поисках и в последните месеци се работеше в Народното събрание да приемат инкриминирането на горенето на отпадъци, защото само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на открито, съставени са над 20 акта, но сами по себе си те не вършат никаква работа“, изтъкна Фандъкова.

Междувременно в понеделник столицата за пореден ден осъмна в мъгла с мръсен въздух. Нивата на фини прахови частици във въздуха бяха над нормите, като превишението е от два до близо 20 пъти, сочат данните на сайта airsofia.info, поддържан от гражданско сдружение. Най-сериозно бе замърсяването в кварталите “Света Троица”, “Подуене”, “Хаджи Димитър”, “Сухата река”, “Левски Г”, “Орландовци” и други. По данни на Столична община, обаче, показанията на станциите за измерване на чистотата на въздуха към 7 ч. сутринта са били под 50 микрограма, с изключение на станцията в “Младост”, където тези стойности са по-високи. Това каза пред БНТ Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община. Според правилата на общината не се предприеха специални мерки за борба със замърсяването, например „зелен билет”, тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма.

За утрешния ден от кметството призовават гражданите да не използват личните си коли, а градския транспорт. Също така приканват домакинствата, използващи твърдо гориво за битово отопление да преминат към алтернативно отопление. От Столичния инспекторат пък ще извършват извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Ще се проверяват и строителните обекти.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top