ДНЕС

Радев: Трябва да се включим в охраната на небето на Северна Македония

Форумът на НАТО в Лондон е и важен шанс за България да се утвърждава като фактор на стабилността в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес. Това заяви президентът Румен Радев във връзка със срещата на върха на НАТО в Лондон. България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Северна Македония, заяви Радев.

Докато отлагахме разговорите със Северна Македония на тази тема за „светлото бъдеще“, когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция сключи споразумение за тази мисия. И то при положение че с днешните наши възможности можем да изпълняваме напълно пълноценно тази задача, без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране „Граф Игнатиево“, посочи президентът. В тази връзка Радев е имал срещи с премиерите Мицотакис и Заев, в които ясно са се разбрали точно на срещата на върха на НАТО в Лондон министърът на отбраната и началникът на отбраната на България да разговарят със своите колеги от Гърция и от Северна Македония за уточняване на параметрите на тази мисия, така че България да се включи в нея на ротационен принцип, заедно с Гърция. Това е не само в наш национален интерес, това е най-вече дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност, коментира президентът.

Междувременно пред ВТК военният министър Красимир Каракачанов поясни, че ще направим усилия с Гърция за общ Air Policing над Северна Македония. Той поясни, че покрай срещата на върха на НАТО се е срещнал и с гръцкия си колега, за да обсъдят предложението ни за обща охрана на македонското небе. По думите му било важно да чуем и гръцкото мнение, което било положително.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top