ДНЕС

Министър Маринов: Споделяме разбирането за единен отговор по отношение на политиките за намаляване на рисковете от миграцията

В рамките на заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ българският вътрешен министър изтъкна необходимостта от работещо и устойчиво решение по реформата в областта на убежището

За нас е важно, че постигнахме общо разбиране за прилагане на всеобхватен подход към миграцията и продължаваме да споделяме това виждане в търсенето на един постоянен, устойчив и общоевропейски отговор, заяви министър Младен Маринов в изказването си в рамките на провеждащото се заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“.

Българският вътрешен министър изтъкна необходимостта от работещо и устойчиво решение по реформата в областта на убежището, в която ЕС трябва да говори в един глас. В рамките на бъдещите дискусии за нас остава приоритет балансът между солидарност и отговорност, защото именно там се крие ключът към разрешаването на задачата, подчерта още министър Маринов. Той потвърди, че за България остава приоритетът да гарантира сигурността на външните граници на ЕС съгласно Кодекса на шенгенските граници и не сподели всеобщото виждане за нуждата от допълнително натоварване на капацитета по границите с процедури по убежището. По думите му въвеждането на подобна мярка следва да бъде преценено от гледна точка на географско разположение, тип граница и специфика на натиска.

Българският вътрешен министър изрази убеденост, че правилното решение е установяване на един работещ общ механизъм на ЕС за превенция на кризи и реакция в случай на вече възникнала криза.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top