ТРИБУНА

Борисов може да говори с американците и за АЕЦ „Белене“

Възможността за американски инвестиции в проекта АЕЦ „Белене“ може да е сред основните теми, които премиерът Бойко Борисов ще обсъди с президента на САЩ Доналд Тръмп. Двамата ще се срещнат днес. Това заяви Даниел Киряков, мениджър „Комуникации“ на Американската търговска камара в България.

„Новина от миналата седмица е заявката (на американци, бел.ред.) да участват в АЕЦ „Белене“ и за АЕЦ „Козлодуй“. „Белене“ досега за тях е бил проект, в който те сякаш нямат желание да се включат. Има обаче промяна“, коментира той пред бТВ.

Подобно на други специалисти Киряков също подкрепи думите на американскяи посланик у нас Херо Мустафа, че срещата на Бойко Борисов с Тръмп не е подарък за закупуването на изтребители Ф-16. Той подчерта, че взимането на летателните машини не е просто сделка, а възможност да се отпимизира българската армия след толкова много години като член на НАТО. Киряков добави, че страната ни е показала възможност да изпълни изискването средствата за отбрана да станат 2% от БВП.

В същото време Бойко Борисов ще направи ключови срещи в Търговската палата в САЩ. Ще има разговори с над 14 представители на големи компании. Борисов ще бъде и първият български премиер, който ще влезе в прочутата сграда на Търговската палата. Даниел Киряков напомни, че САЩ е шестият голям инвеститор у нас. Той е категоричен, че ние може да привличаме американските с високи технологии и добавена стойност.

„България даде ясни сигнали, че е силен съзник в НАТО и се развива възходящо като икономика. Бизнесът е подготвен и добре структуриран, а политиците трябва да представят постиженията на страната, така че те да са ни силната карта по пътя към безвизов режим със САЩ“, каза още Киряков.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top