ДНЕС

САЩ притеснени: Иран купува модерни изтребители и танкове от Русия и Китай

Иран вероятно ще купи нови модерни изтребители и танкове от Русия и Китай през 2020 година, когато е планирано да бъде отменено оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН. Това е разкрил източник от разузнаването на САЩ, който е пожелал да остане анонимен, съобщава „Асошиейтед прес“.

Разузнавателната служба на Пентагона публикува нова оценка на военните способности на Иран, според която Техеран се опитва да се превърне в доминираща сила в Близкия Изток.

В доклада се предупреждава, че Ислямската република отбелязва бърз напредък в разработването на нападателни безпилотни самолети (дронове) и ракетни системи.

САЩ възобновиха през миналата година тежките икономически санкции срещу Техеран и те най-вероятно ще се запазят и след вдигането на оръжейното ембарго на ООН.

В момента Иран разполага със съветски танкове от 1970-те години и немалък брой по-стари изтребители. По силата на ядреното споразумение, сключено през 2015 г., оръжейното ембарго на ООН срещу Иран трябва да бъде отменено през октомври 2020 г.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top