ДНЕС

Започва кампания за насърчаване на донорството

„Една такава кампания винаги е навременна. Сами съзнавате колко важен морален акт е донорството и как може да помага на обществото. В момент, в който трансплантационната програма на държавата е в застой, една подобна кампания е изключително наболяла и важна, тъй като именно увеличаването на донорството може да увеличи броя на трансплантациите и на спасените животи в страната“. Така началникът на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА доц. Ивелин Такоров коментира пред NOVA началото на кампанията за насърчаване на донорството.

„Имаме добре подготвени трансплантационни центрове, екипи, листи на чакащите, отговарящи на всички страни на закона. Единственото, което пречи на бурното развитие на трансплантологията, е ниският брой донори на милион население. Тъй като да се осъществи една трансплантация е необходим донор. Ако няма органи, няма трансплантация“.

„Целта на тази кампания е не толкова фактическият човек да декларира желанието си за донорство, защото знаете, че в закона са позволени и двете норми – да се декларира съгласие за донорство или да се откаже категорично. Целта на кампанията е да се говори за този процес“, каза още Такоров. 

„Ние не разчитаме хората масово да се втурнат, за да декларират съгласието си да бъдат донори. Основата е да има диалог и в семействата да си споделят дали подкрепят подобна съдба, дали този процес им е близък или далечен“, посочи още той.

1 150 е броят на хората, които чакат за трансплантация в последните дни. Това е променлива величина, защото някои от нуждаещите се пациенти не могат да дочакат трансплантация и загиват по време на чакането. При една по-добре развита донорска система има потенциал тези листи да обхванат повече нуждаещи се хора. Бройката, която цитирам е относителна. Това е броят на регистрираните официално в агенцията реципиенти, които потенциално чакат донор“, обясни още доцентът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top