ТРИБУНА

Александър Андреев разкри какво може да ви се случи в изборния ден

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) показа как ще изглежда бюлетината в София за балотажа утре и обясни как точно трябва да гласуваме в неделя, в ефира на Нова телевизия. 

Андреев обясни, че бюлетината е доста малка и има шанс тайната на вота да бъде разкрита, затова е важно да внимаваме как държим бюлетината си.

„След като избирателят влезе в секцията си, той се легитимира. Членът на СИК откъсва бюлетината от кочана“, поде Андреев.

„Той ще сгъне бюлетината и ще й бъдат ударени двата печата. Тя се дава на избирателя и той може да упражни правото си на глас в тъмната стаичка, като сложи „X“ или „V“ в квадратчето на своя кандидат. След като го попълни бюлетината си, той може да я прегъне отново и да напусне тъмната стая“, каза Андреев.

„След това избирателят трябва да покаже номера на бюлетината на членовете на СИК, за да се знае, че е откъсната от този кочан, който е във въпросната секция“, каза той и разкри опасност за гласоподавателите:

„Има опасност обаче заради това, че бюлетината е малка, да се разкрие тайната на вота“, призна той.

Андреев посъветва след като се сложат вторите печати избирателите да прегънат бюлетината още веднъж.

„Отново имаме квадратче „Не подкрепям никого“. То е свързано с избирателната активност“, поясни говорителят на ЦИК.

„Ако ви няма в избирателния списък, попитайте дали не сте в списъка със заличените лица. Ако името ви е там, то ще видите и каква е причината да сте включени в него“, каза той.

„Тогава трябва да отидете до администрацията и там ще ви обяснят какво заявление да подадете, за да може да гласувате“, завърши Андреев.

Blitz.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top