ДНЕС

ЦИК глобява bTV за агитация срещу ГЕРБ

ЦИК ще наложи две глоби на БТВ за предизборна агитация. Това става ясно от решение на комисията, публикувани на сайта й. Каква ще е сумата, ще стане ясно на по-късен етап.

Поводът пък са редица репортажи в деня на вота, излъчени по БТВ , все срещу кметове и кандидати на ГЕРБ. Единият от тях е за чумата по свинете в сливенско, където се прави внушения срещу кмета на село Гавраилово, който е и кандидат за нов мандат от ГЕРБ. Другият пък е за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“ и директна агитация срещу кмета на София Йорданка Фандъкова, която също се бори за нов мандат.

Именно това бе причина ГЕРБ да се закани, че ще сезира ЦИК и сравниха случилото се с „телевизионен Костинброд“. В резултат местните структури на ГЕРБ в Сливен и София пуснаха жалби в ЦИК, която на свой ред излезе с решение, че БТВ е нарушила закона. Според комисията посочените материали нямат връзка с отразяването на изборния процес в изборния ден и представляват предизборна агитация. За такава се смята, не само призив за подкрепа за даден кандидат, но и призив за неподкрепа. „За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма“, посочват от ЦИК.

Това е първото решение на ЦИК, с което глобява медия за антипартийна агитация. По време на кампанията, а и деня на вота,  редица медии бяха глобени, но за разпространяване на данни от социологически изследвания. В деня на вота в ЦИК са подадени близо 260 жалби и сигнали, като голяма част от тях са нарушени изборни права или за изнасяне на данни от проучвания. 62 са жалбите за партийна агитация.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top