ДНЕС

Каракачанов посвети книга на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров

Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов представи официално новата си книга, посветена на легендарния водач на революционната организация Тодор Александров.

Домакин на събитието стана Централният военен клуб в столицата, а то бе уважено от много политици, дипломати, професионални историци, журналисти и граждани, проявяващи интерес към тази част от историята ни.

„С нови факти и документи, които излизаха през последните 20-25 години, в продължение на два лета, аз написах тази книга. Идеята ми е да остане нещо за този човек, пък може и да се събуди интересът и на други историци към неговото дело и неговата личност. Той е един велик българин“, разказа пред журналисти авторът.

Книгата е част от поредицата „Дълг и чест“ на издателство „Захарий Стоянов“, посветена на най-големите имена в българската история. Изданието основно засяга периода след Балканските войни и възстановяването на ВМРО от младия тогава Тодор Александров. Авторът си поставя за цел да даде един по-различен поглед над вътрешнополитическия живот в България през призмата на борбата за Македония.

Красимир Каракачанов представи новата си книга
DarikNews.bg Иван Лазаров

Изданието излиза в интересен момент, тъкмо когато във фокуса на обществения дебат отново са поставени българо-македонските отношения, както и бъдещата европейска интеграция на югозападната ни съседка. Така всички, които се интересуват от отношенията между България и Македония, могат да получат още една гледна точка и изградят мнение, въз основа историческите събития отпреди време.

„Така се оказа, че тази книга я представяме в контекста на един политически спор между България и Македония, но това няма нищо общо. Всъщност, ако човек прочете книга, в която има много цитирани документи, ще види, че тя е допълнителен аргумент в този спор, който абсолютно безсмислено водим с Македония“, смята Каракачанов.

В книгата си той обръща внимание и на убийството на Тодор Александров – тема, по която спорят историците от години.

„Моята теза е, че става въпрос за поредната българска борба за власт и нищо повече. Имаше две версии във времето. Едната е, че комунистите са организирали убийството. Аз показвам документи, според които те 10 дни след смъртта му не са знаели, че е убит. Другата версия е, че е убит от българското правителство. Това е скопската теза, която е абсолютно несериозна“, категоричен е лидерът на ВМРО.

Според Каракачанов повечето български политици трябва да прочетат книгата, за да разберат как трябва да се служи на България и българската кауза.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top