ДНЕС

Слагат още 30 контейнера за текстил в София

Столична община поставя още 30 специализирани контейнери за текстил във всички райони на града. Това стана ясно при инспекция на зам.-кмета по екология Йоана Христова на новите кофи за дрехи в „Овча купел“.

„С 30 – те нови контейнери надграждаме системата за текстилни отпадъци на територията на Столична община. Общият брои на съдовете вече е 72“, съобщи Христова и припомни, че от февруари кметството е започнало поставянето на първите 42. От тогава са събрани над 368 тона текстилни отпадъци и обувки. Христова каза, че с въвеждането на тази система, София разширява разделно събираните потоци отпадъци, с което се намалява вредното им влияние върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Новите контейнери са бели, брандирани с лента, която показва видовете отпадъци, които могат да се поставят в тях. Чрез JPS ще се следи запълването на съдовете. „Създадени са така, че да предпазват събраните текстилни изделия от атмосферните влияния и да ги защитават от кражби. Контейнерите отговарят на стандартите и притежават европейски сертификат за качество на ЕС“, обясниха от „Московска“ 33.

Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top