ТРИБУНА

Безработицата в страната достигна 4.2%

По данни на Националната статистика безработицата намалява до рекордни ниски нива – 4.2%, а устойчивият ръст на средната работна заплата достигна до 10% годишно.

Данните представи социалният министър Бисер Петков на международна конференция на тема „Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място.

По думите на социалния министър безспорно темата за устойчивата заетост, достойния труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място е от изключително значение за всички.

През последните години усилията на българското правителство са насочени към финансова стабилност, нови инвестиции и увеличаване на доходи, които са основни предпоставки за достен труд и устойчива заетост, похвали Бисер Петков работата на управляващите.

Основните предизвикателства пред хората са свързани с демографските промени, нарастващото влияние на цифровите технологии, промяната на моделите на производство и промяна на трудовите взаимоотноешния. Засилващите се дигитализации и трансформации поставят нови изисквания към профила на работната сила на общесвото, посочи Петков.

Предизвикателствата пред пазара на труда, която е изправена всяка една държава-членка на Европейския съюз са свързани с намиране на правилния подход за осигуряване на устойчива заетост и достен труд, за да се избегне несигурността на работниците и ограничаване на социалните права, отбеляза социалният министър.

По думите му добрият социален диалог сближава позициите на бизнеса,работната сила и държавата. Неговото развитие и усъвършенстване трябва да продължава с усилията на държавата и социалнтие партньори, като се осигури повишаване на конкурентноспособността, условията на труд.

Според Бисер Петков трябва да се намери балансиран подход за преодоляване на основните предизвикателства пред обществото – условията на труд, достойното заплащане, повишаване на квалификацията и увеличаване на конкуретноспособността.

Той призова, че трябва да се възползваме от възможностите, за да бъде създадено по-добро бъдеще и икономическа сигурност, социална справедливост, която да укрепи обществото, да намали несигурността и да гарантира условията на труд за всички работещи.

От своя страна Милена Георгиева от Агенцията по заетостта коментира, че междуародната конференция е поредна възможност да се набележат проблеми, да се потърсят добри практически решения и да се преодолеят неравенствата на труда. Тя е убедена, че споделянето на добрите европейски практики е добра инициатива за справянето с предизвикателствата пред пазара на труда.

Трябва да се работи върху създаването на механизъм за договаряне на минимална работна заплата по икономичейски дейности, подчерта социалният министър Бисер Петков в отговор на въпрос какво предстои с минималните осигурителни доходи и отказването на работодателите да участват в преговорите за тях.

Категорично тази идея не може да се случи през 2020 г., посочи Петков и допълни, че минималната работна заплата е равна на минималните осигурителни доходи.

По думите му въпросът трябва да бъде решен със Закона за бюджета, но категоричната позиция на работодателите е, че те няма да преговарят и настояват да отпаднат минималните осигурителни доходи.

Позицията на правителството е, че трябва да се работи за замяна на механизма на минималната работна заплата, която да се договаря по икономически дейности и сектори.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top