ДНЕС

На местния вот: До 160 лв. надница за членовете на СИК

До 160 лв. надница ще могат да си докарат членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) на местния вот, който ще се проведе на 27 октомври, стана ясно в четвъртък.

ЦИК е приела две решения касаещи актуализацията на възнагражденията им, обяви говорителят на комисията Александър Андреев. Беше предвидено възможността те да бъдат диференцирани спрямо участието им в изборния процес. Те ще получат достойно заплащане за труда им в изборния ден и в деня след вота. Председателите на СИК ще получат на първия тур по 100 лв., зам.-председателите и секретарите по 90 лв., а редовите членове по 80 лв. На втория тур пък ще се дават съответно надници в размер на 65 лв., 60 лв. и 50 лв. Ако председател, зам.-председател, секретар или редови член на дадена комисия са участвали в обучението за вота пък ще получават допълнително по 10 лв. Членовете на СИК, които ще предават изборните книжа на Общинските избирателни комиси и след това в общината пък ще прибират бонус от 25 лв. в случаите до 350 секции, при 350-1000 секции по 35 лв., а в София, където има по над 1000 секции по 50 лв., поясни Андреев.

От ЦИК лансираха още преди два месеца идеята си за стимулиране на работата на СИК чрез увеличение на възнагражденията на членовете им, които получавали по 54 лв. на евровота през май. Преди няколко дни пък стана ясно, че до 1400 лв. ще достигнат надниците в Общинските избирателни комисии за местния вот, като минимумът ще бъде приблизително 1000 лв. По думите на Андреев на местните избори през 2011 година възнагражденията на председател, зам.-председател и секретар и членове на СИК са били съответно 62 лв., 58 лв. и 50 лв., а през 2015 година-64 лв., 58 лв. и 48 лв., като при предаването на книжата са давани допълнително по 20 лв.

Андреев съобщи също така, че регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за участие в изборите ще стартира в 9 часа на 2 септември и ще приключи на 11 септември.

Въпросът за уседналостта е съществен за тези избори. За да може един избирател да гласува или гражданин да се регистрира като кандидат, е необходимо да е живял не по-малко от шест месеца преди датата на изборите в даденото населено място – от 26 април 2019 година, да има постоянен и настоящ адрес на територията на Република България и постоянен или настоящ адрес на даденото населено място, където ще гласува или ще се кандидатира. ЦИК прие нарочно решение в тази посока, каза още Андреев.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top