ДНЕС

Отслужиха панихида в Рилския манастир за 76 години от смъртта на цар Борис III

Игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий и монашеското братство на обителта отслужиха панихида за цар Борис ІІІ. На 28 август се навършват 76 години от неговата кончина.

„Помолихме се за душата му, тук всякога го споменаваме в заупокойните литургии и в молитвите си, каза  дядо Евлогий. Панихидата беше в тесен кръг. Цар Симеон и царица Маргарита не присъстваха, тъй като са в чужбина, но макар и в работен ден, дойдоха не малко хора, за да се помолят и да почетат паметта му“, допълни игуменът.

Цар Борис ІІІ умира през 1943 година в София, скоро след като се връща от визита при Адолф Хитлер. Слухове за смъртта му казват, че е отровен по нареждане на Фюрера, но сигурни доказателства до днес не са намерени. Погребан е в Рилския манастир, но през 1944-та г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазено само сърцето му, което се намира в обителта.

Борис III-ти е роден на 30 януари 1894 г. в София. Пълното му име е Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски. Негов католически кръстник е папа Лъв XIII, а православен кръстник е император Николай II. Борис III-ти е цар на България от 3 октомври 1918 г. до 28 август 1943 г. Той е син на цар Фердинанд I, който абдикира в негова полза след поражението на България през Първата световна война.

 

/Монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top