ДНЕС

Мощен трус разлюля Турция, има разрушени сгради и затрупани хора

Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер бе регистрирано днес в югозападния турски окръг Денизли, съобщиха турски телевизии, като се позовават на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). По данни на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 6,5 по Рихтер.

Снимка: google.com

Според информация на телевизия НТВ при труса са се срутили редица сгради, в които имало хора. Спасителни екипи са предприели операция за спасяване на затрупаните под отломките. Спасителите са извадили някои хора, които са хоспитализирани.

Епицентърът на земетресението, станало в 14.25 ч., е бил в района на град Бозкурт и е на дълбочина 7 километра.. Трусът е бил на дълбочина 7,09 километра.

Шест минути по-рано в Бозкурт е било регистрирано земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер, информира АФАД. Трусът е бил на дълбочина 17,79 километра.

Земетресенията са предизвикали силна паника сред населението.

Кметът на град Бозкурт Бирсен Челик посочи пред телевизия НТВ, че засега няма информация за загинали хора, но има ранени.

Трусовете са били усетени в южните окръзи Анталия, Бурдур и Ъспарта.

Земетресенията бяха регистрирани, след като по-рано днес (в 11.39 ч.) трус с магнитуд 4,8 по Рихтер стана в Егейско море край окръг Измир. Епицентърът на труса е бил край Сеферихисар, на 48 километра от град Измир с население два милиона и половина души.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в района на град Бозкурт в югозападния турски окръг Денизли, съобщиха от българското външно министерство.

Посолството ни в Анкара и генералното консулство в Истанбул са в постоянен контакт с турските власти и в готовност да окажат съдействие на сънародниците при необходимост.  Към момента се съобщава за ранени хора и материални щети вследствие на трусовете.

Българските граждани могат да се обръщат за съдействие към посолството ни в Анкара на телефони: +90 312 467 20 71; +90 312 427 51 42, както и към генералното консулство в Истанбул: +90-212-281-01-14, +90-212-281-01-15, 0090-212-281-01- 16.

 

 

/дир

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top