ДНЕС

Близо 40% от българите не могат да си позволят да ходят на море

37% от българските граждани няма да могат да си позволят почивка това лято, показват данни на представително проучване на bTV и „Маркет линкс“. Социолозите обясняват резултатите с ниския социален статус.

Близо половината от анкетираните, които смятат да пътуват този сезон, са отговорили, че ще го направят в България, 9% ще отидат в Гърция, а само 8% ще ходят някъде другаде. За последните 3 години почиващите на нашето Черноморие са 51%, а тези на гръцкото крайбрежие – 17%. „9% не са малко, това са около 600 хил. българи, по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка, и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основният избор на туриста в България и това не е изненада“, коментира социологът Добромир Живков пред bTV. Проучването показва, че през последните години са се увеличили пътуванията на българина в чужбина. „Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото е българското Черноморие“, допълни още той.

Нагласите на нашенци към Черноморието показват, че те са доста изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са на мнение, че е презастроено, 65%, че е замърсено, а 45% смятат, че обслужването е лошо. „Имаме голям репутационен проблем на Черноморието – хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно“, коментира Живков. 60% от анкетираните са посочили, че са силно против нея, а едва 15% са съгласни със забраната.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция, резултатите са почти равни, но въпреки това южната ни съседка ни изпреварва по всички показатели. На въпроса: „Ако нямате финансови затруднения, къде бихте избрали да почивате?“, 24% отговарят с родното Черноморие, 29% с Гърция, а 29% с другаде.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top