Около 59 лева излиза всеки глас, подаден чрез машина на последните избори за Европейски парламент у нас. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева пред парламентарната правна комисия днес. Разходите за наемане, сертифициране и обезпечаване на общо трите хиляди машини, които са използвани последния вот, са около 10 милиона. Стоева бе категорична, че ниският процент на възползвалите се от машинния вот показва, че тази форма на гласуване е неоправдано скъпа.

За сравнение един глас с хартиена бюлетина струва 0,77 лева, уточни Стоева. На 26 май с машини за гласували точно 158 967 избиратели, което е 7,59 % от всички гласоподаватели на евровота.

В 3000 секции, където е имало машини, само 27 на сто от избирателите в тях са предпочели да гласуват с машина, а останалите над 72 % са избрали да пуснат хартиена бюлетина в урните. В 146 от секциите, където е имало машини, нито един избирател не се е възползвал от тази възможност.

В 295 от секциите с машини пък са гласували под 10 избиратели.

„Много вероятно е тази цена да е още по-висока за предстоящите местни избори, за които законодателят предвижда да се гласува машинно вече в 6 000 секции, или в 67% от секциите в големите населени места“, допълни още тя. На евровота през май в 77 секции са установени несъответствия между данните от машинното гласуване и попълнените в протокола числа.