ДНЕС

ЦИК забрани плакати на „Глас Народен“ с листо от канабис

След сигнал на общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград ЦИК е разпоредила премахване на предизборни агитационни материали на партия „Глас Народен“, регистрирана за участие в евровота, заради това, че квадратът с номера на бюлетината е на фона на листо от канабис.

Агитационният материал освен че призовава за подкрепа на определена партия и кандидат от нейната листа, съдържа и послание „Различният избор. Избирай трудно ІІ„. Горе вляво се вижда квадрат с номера на партия в интегралната бюлетина на фона на листо от канабис. Разгледан в цялост, същият внушава послание за толерантност към разпространението и употребата на наркотични вещества. Отделно от това, позицията в тази насока очевидно е съчетана с призив именно заради това да се гласува за цитираната партия и кандидат, смятат от ЦИК.

Председателят на съвета по наркотични вещества д-р Теменужка Любенова е сезирала както Централната избирателна комисия, така и Съвета за електронни медии за недопустима реклама на канабис и то в предизборни материали. Според нея това била грозна манипулация особено към младите хора, която е в контекста на идеята за легализиране на леката дрога.

В решението си ЦИК е обявила това като нарушение на чл. 183, ал.4 от Изборния кодекс и е приела, че снимковата илюстрация на листо от канабис, макар и индиректно, застрашава здравето на гражданите и добрите нрави.

На представителите на партията – лидерът Светослав Витков и кандидатката за евродепутат Венета Маджистрели, ще бъдат връчени актове, като санкцията е от 200 до 2000 лева, като е разпоредено незабавно премахване на предизборните плакати в цялата страна.

„Отказваме да изпълним такова безумно решение! Отказваме да живеем в страна, където проблемите, които дори ЕП желае да разреши са табу!“, написаха във Фейсбук профила си от „Глас Народен“.

„Този знак присъстваше в кампанията още през 2014 г.“, коментира Светльо Витков пред OFFNews.

„Тогава в програмата на Глас Народен имаше точка, чрез която искахме легализиране на канабиса за медицински цели. България е единствената страна от ЕС, в която дори не са залегнали дебати по тази тема, докато на 13 февруари тази година ЕП одобри резолюция за използване на канабиса за медицинси цели, в която призовава за ясна правна дефиниция за използването на канабиса в медицината и разграничаване от всякакви други начини на употреба. Това са избори за депутати за европарламент и темата е адекватна, а това, че в България този проблем дори не се разисква, говори за антиевропейското мислене и манталитет на част от нашите политици“, добави вокалистът на група „Хиподил“.

Според заместника му в партията Венци Мицов това, че „някои политици са базирали целите си кампании върху пхроизводството на ракия, а лицемерно се опитват да ни кажат, че използването на канабиса за медицински цели е зло, означава само едно – че живеем в общество, управлявано от ретради“.

„Ще обжалваме решението на ЦИК и докато не излезне решение на съответния съд, ние нямаме причина да сваляме агитационните си материали“, каза той.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top