ТРИБУНА

Адв. Марковски обясни крадливата циганка законно ли е просната от китайци с азиатска хватка

ражданските арести са често срещано явление у нас, особено в случаите на джебчийство. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по bTV адвокат Марин Марковски, а повод за изказването му е постъпката на китайски туристи, обезвредили джебчийка при опит за кражба във Велико Търново. 

Адвокат Марин Марковски беше категоричен, че с джебчиите у нас, които само на пръв поглед изглеждат безобидни, трябва много да се внимава.

„Това са професионалистки, които се обучават специално от малки“, заяви топ юристът, който определи постъпката на китайските туристи като полезна и законово препоръчителна.

„Джебчиите рядко практикуват на собствен терен. Най-често гастролират в чужбина. Това обаче, не означава, че трябва да намалявате бдителността си. Дори напротив!“, добавя още Марковски и пояснява, че има граждански арести специално за джебчиите.

„Това е престъпление, което буди възмущение. Взимат се последните пари на пенсионери по трамваите. Но пак казвам – тук говорим за професионалисти, а не за случайни хора, които бъркат по джобовете. Не са никак безопасни като престъпници”.

Както вече стана ясно, задържаната джебчийка се казва Събка и е от Самоводене. 25-годишната крадла е задържана за 24 часа и че като малолетна също е крала. Тепърва прокуратурата ще решава дали да иска да я задържи за 72 часа. Снети са показания от китайците и няма пречка досъдебното производство да продължи дори и след като те си заминат.

Ето какво позволява закона у нас в такива ситуации?
„Задържането не трябва да превишава степента на съпротивата на престъпника. Това е тънкия момент. В такива ситуации обикновено трябва да свалите престъпника на земята и да чакате полицията да пристигне, за да направи необходимото. Важно е да се отбележи, че Наказателният кодекс брани много човешкото здраве, но не бива да забравяте, че ако този, който задържа, надхвърли позволените действия в такива моменти, също носи наказателна отговорност. Тогава говорим за непредпазливо деяние“. И все пак – всеки има право да се защитава, но не е длъжен да използва същото оръжие, с което е нападнат“, пояснява още адвокатът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top