ДНЕС

22% от населението у нас живее под прага на бедността

22% от населението у нас са били под прага на бедността през 2018 г. На всяко едно дете от четири деца родителите не могат да му купят обувки и книги, подходящи за възрастта му. Това показват данните на националната статистика.

Данните за 2018 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални плащания, като обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, равнището на бедност се повишава от 22 до 29.5%. През 2018 г. линията на бедност общо за страната e приблизително 351 лв. средномесечно на лице от домакинство.

Мъжете са по-застрашени от бедност, отколкото жените, отчита НСИ. Хората с начално или без образование често също са в тази ситуация. Сред бедните най-много са пенсионерите и безработни роми.

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Монтана и Велико Търново, Ловеч и Сливен.  Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Перник, Кюстендил и Разград и Русе. През 2018 година 26,6 процента от децата са били изложени на риск от бедност.

През миналата година всяко седмо дете, чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност.

За всяко едно от четири деца не може да бъдат осигурени книги, които са подходящи за възрастта му, както и по два чифта обувки.  През 2018 г. 40.7% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност.

 

/дарик

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top