ДНЕС

Разследват канал на холандци за плуващия в Черно море кокаин

Още 18 кг от белия прах открити до плаж Болата край Каварна

Черно море изхвърли пореден пакет с кокаин, този път край плаж Болата до Каварна, съобщават от прокуратурата в Добрич.

Във вторник вечерта гранични полицаи обхождали плажовете и от ската над Болата забелязали оранжева спасителна жилетка като тези, които вече изплуваха край Шабла преди седмица и до курорта Слънчев ден. Веднага я извадили на брега. В жилетката имало найлонов плик, завързан за нея с тиксо и въже. От него са извадени 18 кг кокаин, разпределени в 16 пакета.

Това е третото разследване на прокуратурата за изплуващата от Черно море дрога. Всичко започва със заловена от румънските служби преобърната лодка. В нея и във водата наоколо са намерени 1 тон кокаин в пакети с различни кодове, част от които са с логото на Кристиано Роналдо. Дни по-късно на юг румънците намират още пакети с най-скъпата дрога. Спасителни жилетки с пакети кокаин в тях изплуваха последователно край Шабла, Слънчев ден и Каварна, а общото тегло на наша територия е 210 кг. Продължава издирването на още пакети.

“Всеки ден по няколкостотин килограма кокаин, хероин, тонове марихуана – службите се разработиха много”, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Разследването за кокаина в Черно море е съвместно с чужди служби и основно с румънските, които предупредиха България, че по бреговете ни ще има подобни находки. Над 1,5 тона е вече коката, събрана от румънската и българската полиция по Черноморието.

Една от версиите за провалената пратка е свързана двама холандци. Това са Курт Миделдорп и Робърт Писени, които в средата на 2018 г. са арестувани за трафик на 16 тона прекурсори за амфетамини. 

Двамата са задържани на летище София в началото на юни 2018 г., а след това службите в Холандия и Испания са разбили няколко нарколаборатории, които са работили с веществата, внесени от фирми на двамата. Освен прекурсорите за амфетамини Миделдорп и Писени са подготвяли пратка на над 1 тон кокаин от Южна Америка през България за Холандия. Тя е трябвало да пътува през 2018 г. Междувременно обаче пристигат част от 16-те тона прекурсори, а двамата холандци са арестувани. Тогава пратката с кокаина от Южна Америка въобще не потегля. Няколко месеца по-късно подобно количество, подготвяно за трафик, акостира на румънския бряг, разпилява се по още неясни причини и започва да плува на юг по Черно море. Проверява се дали е същият канал, по който Миделдорп и Писени е трябвало да прекарат кокаин през България за Холандия през есента на 2018 г. Все още няма арестувани българи по случая. Холандците са подсъдими във Варна за трафика на прекурсорите. Издирването на още пакети продължава по цялата морска граница.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top