ТРИБУНА

Арестуваха близо 60 души за бой с кучета край София

Полицията разкри схема за боеве с кучета край София. Задържани за близо 60 души, съобщава NOVA.

От полицията са действали по получен сигнал за провеждане на кучешки боеве в изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, в гористата местност над язовир „Искър”, в землището на Панчарево.

При акцията полицаите са успели да изненадат както организаторите, така и публиката на кучешките боеве.

В бившия пионерски лагер е имало две дървени арени където се провеждали жестоките забавления. Спасени са общо 9 кучета, 4 от тях женски, а останалите мъжки, всички на възраст между 2 и 5 години, порода питбул.

Животните са били приети във ветеринарната клиника във „Връбница” в добро общо състояние и без тежки наранявания, съобщи д-р Габриела Пенкова, заместник-директор на „Екоравновесие”.

По думите ѝ животните не са били агресивни, но са били стресирани при транспортирането и настаняването. Някои от тях са много слаби.  По муцуните им има следи от стари белези, които вероятно са от сбивания с други кучета.

Нито едно от животните не е с чип и няма как да се разбере кои са собствениците им.

Явор Гечев от фондация „Четири лапи” коментира, че животните не изглеждат като обичайните участници в кучешки боеве.

„Това не са типичните кучета, които биха участвали в боеве. Прави ми впечатление, че не са им изрязани ушите. Бих предположил, че са използвани за т.нар. спаринг. Т.е. животни, които не се използват за боеве, а за надъхване и тренировка на истинските бойни кучета”, обясни Гечев.

Той добави, че питбулите вече не са толкова популярни при кучешките боеве. Новата „мода”, идваща от Русия и Турция, са средноазиатските овчарски кучета.

Гечев добави, че спасените при акцията питбули може дори да са откраднати, за да се използват при подготовката на кучешки боеве.

„Прави впечатление, че животните са много социални и добре настроени към хората”, подчерта той.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top